Ποιος κινεί τα νήματα στις τιμές του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος κινεί τα νήματα στις τιμές του πετρελαίου
Η Goldman εκτιμά ότι για να ομαλοποιηθούν τα αποθέματα θα πρέπει να συσσωρευθούν 400 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του 2023.

Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 119 δολάρια το πρωί της Πέμπτης καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια επιδεινώνει μια αγορά η οποία είχε καταστεί πολύ σφιχτή πριν ακόμη από τη ρωσική εισβολή καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία.

Η διαταραχή στις ρωσικές εξαγωγές μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του αργού ακόμη υψηλότερα. Σε πρόσφατό της σημείωμα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι παγκόσμιες τιμές αργού κινδυνεύουν να εκτιναχθούν πάνω από 125 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο μήνα παρά τη δέσμευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να απελευθερώσει τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η δέσμευση για την απελευθέρωση των αποθεμάτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μήνα αντιστάθμιση μιας πιθανής διακοπής του ενός τρίτου των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας των 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει την αύξηση των τιμών του αργού, εκτιμά.

«Αυτή η εφάπαξ κυκλοφορία μετοχών SPR υποβαθμίζεται από το δυνητικό μέγεθος των διαταραχών των εξαγωγών της Ρωσίας», δήλωσε η Goldman ενώ υπογραμμίζει την υπάρχουσα στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ακόμη και πριν από την κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Οι παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη προκαλέσει διακοπές στις εξαγωγές ρωσικού αργού, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις επικίνδυνες διαδρομές. Η Goldman εκτιμά ότι οι καθαρές ρωσικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων ανέρχονται επί του παρόντος σε 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με τα 6 εκατομμύρια να διακινούνται μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών. Αυτός ο κίνδυνος προέρχεται από περιορισμούς στην προμήθεια ναυτιλιακών ασφαλίσεων, πιστωτικών επιστολών και πληρωμάτων που δεν επιθυμούν να κατευθυνθούν σε τέτοιες τοποθεσίες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες «σκιώδεις κυρώσεις».

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι όσοι αγοράζουν από τη Ρωσία οπισθοχωρούν καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ανησυχούν μήπως παραβιάσουν τις δυτικές κυρώσεις που ισχύουν τώρα ή αυτές που ενδέχεται να επιβληθούν αργότερα. Άλλοι ανησυχούν ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να χτυπηθούν από πυραύλους και κάποιοι απλώς δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να θεωρηθούν ότι χρηματοδοτούν την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι Ρώσοι εξαγωγείς προσφέρουν το υψηλότερης ποιότητας πετρέλαιο της χώρας με έκπτωση έως και 20 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες. Η κίνηση αυτή βρίσκει μικρή ανταπόκριση καθώς οι αγοραστές, ειδικότερα στην Ευρώπη, στράφηκαν στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, μια απόφαση που βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Μικρή η επίδραση της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο αντίκτυπος από τις ρωσικές κυρώσεις οδηγεί στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των σιτηρών.

Την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι τα μέλη του, στα οποία περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Η ανακοίνωση είχε μικρό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, πιθανώς επειδή πρόκειται για σχετικά περιορισμένες ποσότητες.

Ο ΟΠΕΚ δεν αυξάνει την προμήθεια – Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες

Ο ΟΠΕΚ+ , ο οποίος κατέχει ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση των τιμών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να επιμείνει στις φειδωλές αποδεσμεύσεις ποσοτήτων δυσχεραίνοντας την δυνατότητα αύξησης των αποθεμάτων.

Η συμμαχία παραγωγών πετρελαίου βρίσκεται σε διαδικασία χαλάρωσης των περικοπών ρεκόρ της προσφοράς κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2020 για να βοηθήσει την αγορά ενέργειας να ανακάμψει μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή 400.000 βαρελιών την ημέρα για τον Μάρτιο, μια πολιτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες χωρίς ουσιαστικά να επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή στην αγορά.

Ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις από κορυφαίους καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία να αντλήσει περισσότερα για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ταχύτερες αυξήσεις, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Όμως στην πραγματικότητα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να πιάσουν τους στόχους τους παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. «Η δέσμευση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της προσφοράς είναι μέχρι στιγμής μια έντυπη υπόσχεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων τα συμμετέχοντα μέλη της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ παράγουν στην πραγματικότητα περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα δηλωμένα επίπεδα-στόχους, αυξάνοντας τη στενότητα στην αγορά εφοδιασμού και τροφοδοτώντας περαιτέρω την ανοδική τάση τιμών», εξηγεί η Louise Dickson, αναλύτρια αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy.

Ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital, μιλώντας στο CNBC περιέγραψε τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία ως «μια δραματική στιγμή για την αγορά, τον κόσμο και τις προμήθειες». Ως αποτέλεσμα, κάλεσε τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ τη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα ικανότητά της για να βοηθήσει την παγκόσμια αγορά, να αντισταθεί στον εταίρο της στον ΟΠΕΚ +, τη Ρωσία, και να στηρίξει την Ουκρανία.

«Οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν εύκολα να διοχετεύσουν στην αγορά επιπλέον 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σχεδόν με το πάτημα ενός διακόπτη», είπε. «Πρέπει να είναι περισσότερο φιλοδυτικοί και φιλο-Ουκρανοί, εν προκειμένω», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απελευθέρωση επιπλέον ποσοτήτων από την πλευρά του ΟΠΕΚ δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Ο Alex Booth, επικεφαλής έρευνας στην Kpler, εκτιμά ότι το πρόβλημα στον ΟΠΕΚ+ είναι ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επί του παρόντος οι μόνες χώρες με πλεονάζουσα ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή.

«Ο κίνδυνος είναι ότι όταν μιλάμε για το σύνολο του ΟΠΕΚ+ , στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να γίνει συνολικά. Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το αναλάβουν μόνα τους, τότε είναι σαν να στρέφονται εναντίον του υπόλοιπου οργανισμού αλλά και εναντίον της Ρωσίας. Έτσι, βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση εντός του ομίλου», σημείωσε ο Booth στο CNBC .

Η Goldman εκτιμά ότι για να ομαλοποιηθούν τα αποθέματα θα πρέπει να συσσωρευθούν 400 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του 2023.

Η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι, σε περίπτωση σημαντικής απώλειας ρωσικής προμήθειας, ένας συνδυασμός απελευθερώσεων αποθεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και υψηλότερης παραγωγής αργού από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να αντισταθμίσει το πολύ 2-3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το επόμενο δίμηνο ενώ μια πλήρης επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα μπορούσε να προσθέσει άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό εννέα ετών το πετρέλαιο - Προς τα 120 δολάρια οδεύει το Brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider