Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή στον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου από την Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή στον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου από την Ρωσία
Την Τετάρτη τα χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Aνοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, ενώ σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα ανακοινώνονται σήμερα.

Την Τετάρτη τα χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με την Gazprom να ανακοινώνει πως προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς οι δύο χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, γεγονός που ώθησε προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας και πίεσε προς τα κάτω το ευρώ σε 5ετή χαμηλά έναντι του δολαρίου. Το «θρίλερ» με τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό συνεχίζεται με την προσοχή να «πέφτει» τώρα στις επόμενες κινήσεις της ΕΕ.

Έτσι την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,05% στις 448,99 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 1,72% στις 3.798 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει κέρδη 1,70% στις 14.728 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 1,77% στις 6.659 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,87% στις 7.490 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 1,35% στις 14.151 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 συνεχίζει να καταγράφει απώλειες 0,56% στις 8.524 μονάδες.

Mάκρο

Υψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ισπανίας, σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας INE. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερα από την εκτίμηση οικονομολόγων για άνοδο 9,6%, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,4% τον Απρίλιο από 3,4% τον Μάρτιο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1995. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1%, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και κατά 0,2% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ.

Όσον αφορά την ανεργία της Ισπανίας, το ποσοστό αυξήθηκε στο 13,65% το πρώτο τρίμηνο, από 13,33% το προηγούμενο τρίμηνο, παραμένοντας κάτω από το προπανδημικό επίπεδο 13,78% που καταγράφηκε στο τέλος του 2019.

Επιχειρηματικά νέα

Θετικά εξέπληξαν τους αναλυτές τα μεγέθη α' τριμήνου της Barclays, καθώς η ισχυρή απόδοση της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων. Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, πληρωτέα στους μετόχους ύψους 1,4 δισ. λιρών (1,76 δισ. δολ.), πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 644 εκατ. λίρες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ωστόσο, τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 18% από το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν ανήλθαν στα 1,7 δισ. στερλίνες. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν 10% σε ετήσια βάση στα 6,5 δισ. στερλίνες, με ώθηση από τα ισχυρά κέρδη εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής που σημειώθηκαν σε μια απότομη άνοδο της αγοράς.

Στηριγμένη στο φάρμακο Dupixent, η Sanofi ανακοίνωσε την Πέμπτη αυξημένα κέρδη και πωλήσεις για το α’ τρίμηνο, ενώ δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή το 2022. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, από 1,57 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 9,67 δισ. ευρώ, από 8,59 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ραγδαία αύξηση των κερδών τριμήνου ανακοίνωσε η TotalEnergies λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, με τον γαλλικό κολοσσό να ανακοινώνει επέκταση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της κατά 3 δισ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχοντας ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι θα εξαγοράσει μετοχές 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία σημείωσε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 32% στο τρίμηνο στα 9 δισ. δολάρια και βασικά κέρδη αυξημένα κατά 22% στα 17,4 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 15% στα 4,9 δισ. δολάρια μετά από απομείωση 4,1 δισ. δολαρίων που εν μέρει σχετίζεται με το Arctic LNG 2, ένα ρωσικό έργο LNG, το οποίο έχει «μπλοκαριστεί» από κυρώσεις.

Η εικόνα στην Ασία

Ενισχυμένα ήταν τα κέρδη στα χρηματιστήρια της Ασίας με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Bank of Japan. Η BoJ ενίσχυσε την «χαλαρή» νομισματική της πολιτική η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ενώ παράλληλα διατηρεί την δέσμευση της να κρατήσει τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, πυροδοτώντας ένα νέο στο γεν και ράλι στα κρατικά ομόλογα. Παρά τον πληθωρισμό που προκαλείται από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών η BoJ ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες 10ετών κρατικών ομολόγων για να υπερασπιστεί το ανώτατο όριο 0,25% γύρω από τον μηδενικό στόχο. Οι ανακοινώσεις της τράπεζας προκάλεσαν μια «βουτιά» σε χαμηλά 20ετίας για το γεν και ράλι στα κρατικά ομόλογα και στην αγορά των μετοχών.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κέρδισε 1,75%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,32%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,58% και ο SZSE Component πτώση 0,23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα παρά τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider