Διευρύνονται τα κέρδη στην Wall Street - Άνοδος 500 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται τα κέρδη στην Wall Street - Άνοδος 500 μονάδων για τον Dow Jones
Κέρδη 1% για S&P 500 και Nasdaq λίγο πριν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 22.33

H Wall Street προσπαθεί να διευρύνει τα κέρδη της Παρασκευής και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εβδομάδας σε θετικό έδαφος με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται τόσο στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ όσο και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να χάνει 1,6%, τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 2,5% και τον Nasdaq να διολισθαίνει κατά 3,4%, με εξαίρεση την Παρασκευή.

Η Fed την περασμένη εβδομάδα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, όπως αναμενόταν, και έδειξε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να είναι μικρότερες. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ωστόσο, τόνισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από ό,τι περίμεναν προηγουμένως οι αξιωματούχοι της Fed και σημείωσε ότι ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ και η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς επρόκειτο να μιλήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ ο Πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τομ Μπάρκιν θα σχολιάσει τον πληθωρισμό το βράδυ.

Η κίνηση των δεικτών

Υπό αυτό το πρίσμα:

  • O Dow Jones ενισχύεται 1,48% στις 32.882 μονάδες
  • Ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,11% στις 3.810 μονάδες
  • Ο Nasdaq ενισχύεται οριακά 1,02% στις 10.582 μονάδες

Ενδιάμεσες εκλογές και πληθωρισμός

Οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Βουλή και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Η Morgan Stanley εκτιμά πως η υψηλότερη μεταβλητότητα είναι πιο πιθανό να προκύψει από μια καλύτερη, από την αναμενόμενη νύχτα, για τους Δημοκρατικούς παρά για τους Ρεπουμπλικάνους. Τα αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες συνήθως δεν επηρεάζουν και δεν συγκινούν ιδιαίτερα τις αγορές και κρίνοντας από τα πρόσφατα επίπεδα και τις τάσεις τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στην εκτίμηση των αγορών, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία σε τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δεν αναμένεται μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων να οδηγήσει σε πολιτικές που από μόνες τους θα αποτελούσαν σημαντικούς «καταλύτες» για τις αγορές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αντιθέτως, η διεύρυνση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο θα διέψευδε τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι δημοσκοπήσεις και οι αγορές. Αυτό το αποτέλεσμα θα υπονόμευε επίσης την άποψη ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα παράγοντα βαρύτητας για τους Δημοκρατικούς, τη στιγμή που οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν αυτό το αποτέλεσμα ως μια απελευθέρωση του κόμματος από τους πολιτικούς και νομοθετικούς περιορισμούς που εμπόδιζαν το Κογκρέσο να θεσπίσει ορισμένες από τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που αποτελούσαν μέρος της αρχικής ατζέντας του «Build Back Better» του νυν Προέδρου.

Ο τεχνικός αναλυτής Φρανκ Καπελέρι σημείωσε ότι ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης δεν θα γίνουν γνωστές αμέσως, απλώς και μόνο η διεκπεραίωση ενός τέτοιου γεγονότος θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά.

«Η αναζήτηση της αγοράς για "βεβαιότητα" είναι μια ατέρμονη. Ακόμη και όταν λάβουμε ένα κομμάτι πολυαναμενόμενων ειδήσεων, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα βασίζεται σε παράγοντες που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Τούτου λεχθέντος, οι εκλογές παρέχουν βραχυπρόθεσμη επενδυτική ανακούφιση. Και με τις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επιτέλους μπροστά μας, οι traders ελπίζουν σε ένα τέτοιο σενάριο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως στην «ημέρα» των ενδιάμεσω εκλογών και την «επόμενη» οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 69% και 83% αντίστοιχα.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η έκθεση του πληθωρισμού που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις προσπάθειες της Fed να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Μία απογοηευτική έκθεση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να δώσει σήμα στους επενδυτές ότι επιστροφή σε χαμηλότερα επιτόκια, θα μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Προκειμένου οι αγορές μετοχών και ομολόγων να πάρουν τα πάνω τους, ο πληθωρισμός πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται — και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει ακόμη. Έως ότου η Fed σηματοδοτήσει ότι το τέλος στις μεγάλες αυξήσεις είναι κοντά, τα πράγματα θα μπορούσαν να παραμείνουν προκλητικά για την οικονομία», υπογράμκισε ο Ρος Μέιφιλντ του Baird.

Επιχειρηματικά νέα

Στην εξαγορά της σουηδικής Swedish Match έναντι 16 δισ. δολαρίων θα προχωρήσει τελικά ο όμιλος Philip Morris, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Η παραγωγός καπνοβιομηχανία των Marlboro ανέφερε πως ήδη κέρδισε μερίδιο 82,59% των μετοχών της σουηδικής εταιρείας. Με βάση την τοπική νομοθεσία, ένας υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική εξαγορά των μετοχών μόνο αν η εκκούσια αποδοχή είναι άνω του 90%. Αξίζει να σημειωθεί πως σε προγενέστερο χρόνο πως δεν θα προχωρούσε σε εξαγορά ένα το ποσοστό αποδοχής δεν έφθανε το ελάχιστο απαιτούμενο από την νομοθεσία. Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού «κολοσσού», Τζάσεκ Όλσζακ ανέφερε σε δήλωση του «πως το επίτευγμα υψηλού ποσοστού ελέγχου της εταιρείας θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική δυνατότητα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των συνεργιών στα έσοδα». Στην ανακοίνωση της η Philip Morris σημείωσε πως «ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στην οικογένεια της PMI τόσο τους εργαζόμενους της Swedish Match, όσο και το ηγετικό χαρτοφυλάκιο (της εταιρείας) με προϊόντα ενδοστοματικής νικοτίνης».

Οι αμερικανικές τεχνολογικές Ouster και Velodyne συμφώνησαν να συγχωνευτούν, δημιουργώντας ένα νέα επιχειρηματικό σχήμα με άξια περίπου 400 εκατ. δολαρίων. Η Ouster και η Velodyne είναι παραγωγοί της τεχνολογίας Lidar, ενός συστήματος αισθητήρων που χρησιμοποιεί αόρατες ακτίνες λέιζερ για την αναλυτική καταγραφή ενός 3D χάρτη. Η τεχνολογία θεωρείται κρίσιμη για όλες τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ενώ κερδίζει έδαφος και στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως και σε άλλους κλάδους της ρομποτικής. Σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας τους, σε ένα κλάδο που έχει δει την αξία του να υποχωρεί λόγω των αμφιβολιών των επενδυτών για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, ανέφερε το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ και Κομισιόν βιάζονται για το «ψηφιακό» ευρώ. Γιατί;

Η ΕΚΤ και όχι η Eurostat αρμόδια για την τύχη των εγγυήσεων του «Ηρακλή»

Eurogroup: Ύφεση και άνοδος επιτοκίων επιταχύνουν τις αλλαγές στους κανόνες μείωσης του χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider