Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με «ράλι» των τραπεζών - Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με «ράλι» των τραπεζών - Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα
Ράλι και εκτονωση στην αγορά με ώθηση από τις τράπεζες και κυρίως από τη Eurobank.

Όλα και όλοι κινούνται με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το Χρηματιστήριο αρχίζει έστω και σταδιακά να βλέπει μια πιο άμεση χρονικά αναβάθμιση.

Ενδεικτικό το ρεπορτάζ του insider.gr, καθώς στις 4 Αυγούστου καλείται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως να δείξει εάν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τον πρώτο οίκο που θα σημάνει πλέον την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα αντανακλαστικά των αναλυτών ήταν και παραμένουν άμεσα καθώς, ήταν οι πρώτοι, πριν από περίπου επτά μήνες, που έδωσαν το θετικό outlook στην Ελλάδα με αξιολόγηση «ΒΒ+» (μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική), δείχνοντας προς την κατεύθυνση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο προσεχές διάστημα (την περίοδο εκείνη).

Κάπως έτσι, και μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης και τη νέα τετραετία που ανοίγεται για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το insider.gr επικοινώνησε με τον Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (καθώς αναμένεται - εκτός απροόπτου - να είναι ο πρώτος που θα μιλήσει) θέλοντας να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του οίκου με φόντο την κρίσιμη επερχόμενη αξιολόγηση.

Να σημειωθεί πως «αρκετά αισιόδοξος» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρηση στο Bloomberg.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, που ανέδειξε πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητοτάκης. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Επομένες είμαι σίγουρος πως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι και ημερών».

Από την άλλη, παρότι οι αναβαθμίσεις στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν άκρως θετικές, όπως υποστηρίζει η JP Morgan, με τον αμερικανικό οίκο να επανέρχεται δυναμικά γύρω από την πορεία του κλάδου, διατηρώντας την «overweight» σύσταση, με υψηλότερες τιμές στόχους.

Ο κλάδος συνεχίζει να αποτελεί το βασικό μοχλό ανόδου της αγοράς, «ενώ τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμη» όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο insider.gr.

Παράλληλα, η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τα υπεραγορασμένα επίπεδα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και οι όποιες τελευταίες κινήσεις έγιναν από funds και διαχειριστές ενόψει κλεισίματος εξαμήνου, δίνουν μεγαλύτερη δύναμη πλέον στην αγορά να κυνηγήσει σε πρώτο βαθμό τις 1.300 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σήμερα κατά 1,42% στις 1.264,75 μονάδες με τον τζίρο στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,98% στις 3.076,16 μονάδες, με τον τραπεζικό να κλέβει τις εντυπώσεις με ράλι 4,31% στις 1.017,79 μονάδες.

Σαφέσταστη ώθηση στην αγορά έδωσαν οι κινήσεις της διοίκησης της Eurobank σχετικά με την επαναγορά του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

Η Eurobank ενισχύεται σήμερα κατά 5,65% στα 1,543 ευρώ, η ενώ ισχυρή άνοδ καταγράφουν και οι υπόλοιπες τρεις που αγγίζουν το 4%.

Ράλι και ισχυρή διάσπαση και επαναφορά πάνω από τα 10 ευρώ για τη ΔΕΗ στα 10,08 ευρώ, αλλά και για Jumbo (2,5%), Ελλάκτωρ (2,41%), ΕΛΠΕ (1,28%), και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,27%).

Στο 1,32% και τα 5 ευρώ πατά η ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

«Σήμα» από τη Scope Ratings για αναβάθμιση της Ελλάδας τον Αύγουστο

Τράπεζες: Λιγότερες οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Μάιο – Ανταγωνισμός από αμοιβαία κεφάλαια και πρόωρες αποπληρωμές οι αιτίες της μείωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider