Wall Street: Δεν άντεξε το «βάρος» πληθωρισμού και αποδόσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Δεν άντεξε το «βάρος» πληθωρισμού και αποδόσεων
Τα ισχυρά πληθωριστικά στοιχεία διαδέχτηκε η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall Street την Πέμπτη, με τους δείκτες να υποκύπτουν στα πληθωριστικά στοιχεία που ήταν ανώτερα του αναμενόμενου για τον Σεπτέμβριο, καθώς και την επακόλουθη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν επιτάχυνση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιτάχυνση κατά 3,6%. Ο δομικός CPI -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Όσον αφορά στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς κέρδισε σχεδόν 11 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,707% ενώ η απόδοση στο 2ετές διαπραγματεύτηκε στο 5,06% μετά από άνοδο άνω των 6 μονάδων βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έχασε 0,51% στις 33.631 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,63% στις 4.349 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,63% στις 13.574 μονάδες.

Μάκρο

Επιπλέον, στις 209.000 διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 210.000 για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, 209.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτημα για παροχή επιδόματος ανεργίας, τη στιγμή που αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση στις 210.000.

Επιχειρηματικά νέα

Πιο αδύναμες του αναμενόμενου προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία έκανε η Walgreens, καθώς η ζήτηση για εμβόλια κορονοϊου και self test «βυθίζεται» στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 3,20 με 3,50 δολαρίων το επόμενο οικονομικό έτος, με το εύρος να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 3,72 δολάρια. Παράλληλα αναμένει χαμηλότερες πωλήσεις που να σχετίζονται με την covid, σε συνδυασμό με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και μειωμένες συνεισφορές leaseback. Προβλέπει, επίσης, ότι τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν μεταξύ 141-145 δισ. δολαρίων, όταν οι αναλυτές της Wall τα τοποθετούν σε πάνω από 144 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Πιέσεις ασκήθηκαν την Πέμπτη στον χρυσό από την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κι ενώ μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι το συμβόλαιο επόμενου μήνα του χρυσού υποχώρησε κατά 0,1% στα 1.885,50 δολάρια η ουγγιά. To ασήμι έχασε 0,3% στα 22,13 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,6% στα 879,33 δολάρια, ενώ το παλλάδιο διολίσθησε κατά 1% στα 1.155,83 δολάρια.

Χαμηλότερα έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, πιεσμένες από την εβδομαδιαία άνοδο άνω των 10 εκατομμυρίων βαρελιών στις εγχώριες προμήθειες αργού και από το γεγονός ότι η αμερικάνικη παραγωγή αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 58 σεντς, ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 82,91 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 18 σεντς, ή 0,2%, στα 86 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe μετά από διαπραγμάτευση έως και στα 85,18 δολάρια. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 2% στα 2,17 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε αύξηση σχεδόν 1,6% στα 3,04 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,34 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μια πτώση της τάξης του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Συνέχισε ανοδικά ο Stoxx παρά το «βαρίδι» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έκαψε» τους πρωινούς αγοραστές

ΔΕΔΔΗΕ: Δάνειο 150 εκατ. από την ΕΤΕπ για τους «έξυπνους» μετρητές - «Όπλο» κατά των ρευματοκλοπών

gazzetta
gazzetta reader insider insider