Προέχει η άμυνα στο Χρηματιστήριο - Αντίβαρο τα αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προέχει η άμυνα στο Χρηματιστήριο - Αντίβαρο τα αποτελέσματα
Φρένο στη σύντομη διόρθωση θα επιχειρήσει να βάλει το Χρηματιστήριο μετά τη διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων.

Τελ. ενημέρωση 11:40

Η διόρθωση που πολλοί αναζητούσαν ήρθε και μένει πλέον να φανεί που θα αρχίζει να τοποθετούνται δυνατά χέρια που ήθελαν φθηνότερα και περισσότερα χαρτιά.

Η αγορά φόβισε χθες κυρίως της μεσαίας κλίμακας επενδυτές επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τις «γνωστές άγνωστες Κασσάνδρες» που βλέπουν καταστροφές παντού και πάντα. Το insider έχει διατυπώσει πολλάκις τη θέση πως οι μεγάλες διεθνείς αγορές και συνάμα και το ΧΑ δίνουν ευκαιρίες με σύντομες και απότομες διορθώσεις είτε ενδοσυνεδριακά είτε για λίγες ημέρες και συνεχίζουν στο μεγάλο bull market που χτίζουν. Ο «θόρυβος» και οι μικροδιορθώσεις είναι απαραίτητες για να πάρουν και άλλοι παίκτες θέση στο ράλι.

Το ΧΑ έχει διορθώσει σε λίγες ημέρες κατά 4,19% από τα πρόσφατα υψηλά του, με πολλές μετοχές να απέχουν πολύ περισσότερο από τα υψηλά τους (βλ. ΔΕΗ -11,84% από το τελευταίο υψηλό), έχοντας ενισχυθεί κατά ένα ποσοστό άνω του 11% από τις αρχές του έτους.

Τεχνικά, η αγορά εφόσον έσπασε το 1.467 ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα φέρει κύμα ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμους, ενώ τα όσα αναφέρονται για εγκλωβισμούς μάλλον είναι αστεία όταν η αγορά καλπάζει σε τρίμηνη, εξάμηνη, ετήσια βάση. Εγκλωβισμοί βγαίνουν από τους επενδυτές που βλέπουν τις αγορές και το ΧΑ ως τζόγο και απλά τοποθετούνται για να βγάλουν άμεσα ένα μεγάλο κέρδος. Αυτό το χρήμα θέλει να αποτινάξει το ΧΑ.

Πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 3.485 με 3.440 μονάδων για τον FTSE, εάν και εφόσον η διόρθωση συνεχιστεί. Αν χαθεί και το παραπάνω επίπεδο τότε θα υπάρξει προσγείωση προς τις 3.378 μονάδες περίπου.

Ευρύτερα, ο πληθωρισμός (σε Γερμανία και ΗΠΑ), το αμερικανικό ΑΕΠ (Πέμπτη) και κυρίως το rebalancing σε MSCI με αλλαγές σταθμίσεων και η αξιολόγηση Fitch αποτελούν τα πεδία που θα κρίνουν τη μάχη αγοραστών-πωλητών στην αγορά, ενώ έπεται την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φυσικά οι ευρωκάλπες.

Το rebalancing είχε και θα έχει κεντρική θέση τι είδαμε χθες καθώς γίνεται front-running από Έλληνες. Όταν αυτό ολοκληρωθεί την Παρασκευή θα δούμε άλλη εικόνα στην αγορά.

Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν χθες τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2023 – Απρίλιος 2024.

Η μετοχή του ΔΑΑ εντάσσεται πλέον στο δείκτη FTSE Large Cap, ενώ η μετοχή της Quest διαγράφεται από το δείκτη και περνάει στον Mid Cap.

Παράλληλα, υπάρχουν μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float), σε Mytilineos (79%) και Aegean (45%).

Στο δείκτη Mid Cap υπάρχουν δύο προσθήκες αυτές της Optima και της Quest και δύο διαγραφές αυτές της Alumil και της Premia. Επίσης υπάρχουν τέσσερις μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float) που αφορούν την Austriacard (29%), EpsilonNet (23%), Intrakat (30%), Intracom (67%)

Να σημειωθεί πως τα δυνατά αποτελέσματα της ΤΕΝΕΡΓ, της Cenergy και η ικανοποιητική βάση του ΟΠΑΠ θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο εάν και εφόσον η αγορά συνεχίζει πτωτικά και σήμερα.

Από την άλλη, ο ρυθμός των ντιλς και των επιχειρηματικών εξελίξεων επίσης διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο Σ. Κόκκαλης για ακόμη μία φορά «τάραξε τα νερά» της επιχειρηματικής ζωής του τόπου με το deal για την απόκτηση της Ευρώπης Ασφαλιστικής, του κ. Ν. Μακρόπουλου, που προφανώς, όπως και χτες αποκάλυψε το insider.gr, έχει «ουρά» και πολλά στάδια – βήματα. Πρόκειται για μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα για τον όμιλο Intracom και τη δραστηριότητα αυτού στον τομέα των ακινήτων, απομακρύνοντας πλέον το πλάνο για σύσταση ΑΕΕΑΠ, που σημαίνει την είσοδο του γκρουπ στον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, με τη συνδρομή ισχυρών εφοπλιστικών και όχι μόνο κεφαλαίων. Η μετοχή στο διορθωτικό μοτίβο δεν έμεινε ανεπηρέαστη καθώς διολίσθησε κατά 4,43% με τους επενδυτές να κρίνουν ως ακριβή την επιχειρηματική κίνηση απόκτησης της Ευρώπης Ασφαλιστικής.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ απομακρύνεται κάπως από το κρίσιμο επίπεδο των 1.437 μονάδων και προσπαθεί να ορθοποδήσει με ήπια άνοδο 0,27% στις 1.446,04 μονάδες. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,29% και ο τραπεζικός κατά 0,59% στις 1.286,86 μονάδες.

Αντιδρούν οι τράπεζες με την ΕΤΕ στο 1,06%, την ΕΥΡΩΒ στο 0,74% και την Πειραιώς στο 0,49%. Νέες απώλειες για Alpha Bank στα 1,607 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1,55% για τον ΟΠΑΠ στα 15,04 ευρώ, με την Aegean στο 1,89%, τη ΒΙΟ στο 1,99% και τη Cenergy να σημειώνει ράλι 2,95%.

Ανοδικά αντιδρούν μετά τις χθεσινές απώλειες και οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ με κέρδη από 0,44% έως 1,25%.

Ήπια ανοδικά Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ενώ κατά 0,99% ενισχύεται και η Ελλάκτωρ, με την Optima στο 1,21%.

Απώλειες 2,44% για την ΕΕΕ λόγω της αποκοπής μερίσματος, φτάνοντας έτσι στα 31,22 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 37,6% στα έσοδα και 54,3% στα καθαρά κέρδη - Μέρισμα 0,38 ευρώ/μετοχή

ΟΠΑΠ: Άνοδος GGR στα 549,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider