Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων σε Χρηματιστήριο και Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων σε Χρηματιστήριο και Ευρώπη
Αντίδραση αναζητούν ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από την πολιτική αβεβαιότητα στη Γ. Ήπειρο.

Τελ. ενημέρωση 13:50

Προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων αναμένεται να επιχειρηθεί σε ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ μετά το διήμερο sell off που έπληξε κυρίως τα γαλλικά assets συμπαρασύροντας και όλους τους υπόλοιπους.

Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη πλήττει μετοχές (CAC 40 -1,33%) και ομόλογα. Οι γαλλικές τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο του sell off με τη Société Générale στο -5,02%, την Crédit Agricole στο -3,90% και την BNP Paribas στο -3,89%. Οι τρεις τράπεζες έχουν διορθώσει πλέον κατά -12,11%, -7,34% και -8,47% αντίστοιχα από το άνοιγμα της Δευτέρας.

Η φθορά του Μακρόν και οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία έχουν αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο STOXX 600 βρέθηκε στο -0,93%, με τον τραπεζικό Stoxx στο -2,66% ήτοι τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Αύγουστο. Οι μετοχές υποχώρησαν σε πολλές χώρες, με ιδιαίτερα απότομη πτώση στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού FTSE MIB (-1,93%) και του ισπανικού IBEX (-1,60%).

Από την άλλη βέβαια, η Wall Street βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος με τον S&P 500 (+0,27%) να κάνει νέο ιστορικό υψηλό, με μοχλό την Apple που είχε την καλύτερη συνεδρίασή της από το Νοέμβριο του 2022 καταγράφοντας άνοδο 7,26%, επιστρέφοντας πάνω από 3 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μετά από δύσκολους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στις ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και στις αποφάσεις της Fed.

Όσον αφορά τη Fed, αναμένεται ευρέως να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, επομένως έμφαση θα δοθεί dot plot που θα δώσει σήμα για τα επιτόκια, καθώς και στις νέες οικονομικές προβλέψεις. Την τελευταία φορά, το dot plot εξακολουθούσε να δείχνει για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, αλλά θα χρειάζονταν μία κουκίδα για να μετατοπιστεί αυτό προς τις δύο μειώσεις. Έκτοτε, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παρέμειναν υψηλότερα από ό,τι θα ήθελε ιδανικά η Fed και οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναμένουν ότι το μέσο dot plot θα εμφανίσει μόνο δύο μειώσεις τώρα και βλέπουν επίσης ότι η βασική πρόβλεψη PCE για φέτος αναβαθμίζεται κατά δύο δέκατα σε +2,8%. Κοιτάζοντας το μέλλον, βλέπουν επίσης την κουκκίδα του 2025 να αναθεωρείται προς τα πάνω κατά 25 μονάδες, έτσι ώστε να σηματοδοτεί έναν πιο βραδύ ρυθμό μειώσεων.

Στα εγχώρια και στα επιχειρηματικά, αύξηση 10% στις πωλήσεις του κατέγραψε ο όμιλος Jumbo για τον Μάιο, ενώ στο σύνολο τους, στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 8% περίπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη. Η διοίκηση της Jumbo, παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών για το υπόλοιπο της χρονιάς, διατηρεί -προς το παρόν- τις εκτιμήσεις της για αύξηση τζίρου και κερδών της τάξης +8% έως +10%, δεσμεύεται ωστόσο να επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο της καθοδήγησης της τον Ιούλιο, αφού αναλύσει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους σε συνδυασμό με το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον».

Ως προς την Prodea στα επίπεδα άνω των 518 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος των αναπτύξεων που έχει σε εξέλιξη, με προοπτική ολοκλήρωσής τους το 2027, έχοντας ως κεντρικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Σημαντικό τμήμα των νέων αυτών επενδύσεων αφορά σε σύγχρονα – «πράσινα» γραφεία ύψους 237,8 εκατ. (κόστος ανάπτυξης). Επίσης, οι επενδύσεις αφορούν σε ξενοδοχεία κόστους 97,057 εκατ., σε logistics 82,777 εκατ. ευρώ, ενώ στα 68,856 εκατ. είναι τα διαμερίσματα προς πώληση και σε 31,725 εκατ. τα διαμερίσματα προς μίσθωση. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω projects, η αξία τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 650 εκατ., ενώ θα αποφέρουν, το 2ο εξάμηνο του 2027, ετήσια έσοδα 26,2 εκατ. ευρώ.

«Σε τεχνικό επίπεδο τo stop του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1.423 σε κλείσιμο ημέρας, ενώ οι 1.445 είναι η κοντινή στήριξη με κύριο σημείο το 1.423. «Μεγάλη προσοχή στη ζώνη των 1.475 - 1.480 που έχει γίνει κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο στις 1.500 μονάδες», σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance.

Στο ταμπλό παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,15% στις 1.450,96 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 31 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,19% και ο τραπεζικός καταγράφει οριακές κινήσεις στις 1.300,40 μονάδες.

Η ισχυρή άνοδος της ΕΕΕ κρατά την αγορά όρθια. Η μετοχή ενισχύεται κατά 1,9% στα 32,20 ευρώ. Υψηλότερα επίσης η ΔΕΗ στο 0,9%, όπως και οι μετοχές του γκρουπ του ομίλου Στασινόπουλου.

Συγκεκριμένα, Cenergy, Viohalco, ElvalHalcor καταγράφουν άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και για ΟΠΑΠ στο 0,61% ενώ νέες πιέσεις ασκούνται στη Metlen ρίχνοντας τη μετοχή στα 36,22 ευρώ πλέον.

Χαμηλότερα επίσης η ΜΠΕΛΑ (-2,24%), η ΜΟΗ (-1,48%) και το ΔΑΑ (-0,27%).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με τη Eurobank στο 1,6% και τα 2,165 ευρώ και την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,19%, αλλά τις ΕΤΕ, Alpha να καταράφουν οριακές απώλειες πέριξ του 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Performance: Έτοιμη για την είσοδο στο ΧΑ και για νέες εξαγορές

Prodea: Αναπτύξεις 518 εκατ. ευρώ, χαμηλό free float - Τι έρχεται σε κατοικίες, γραφεία, logistics, ξενοδοχεία

Ελ. Επαγγελματίες: Έρχονται «μερεμέτια» στο τεκμαρτό εισόδημα – Tα σενάρια και ο χρόνος των αποφάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider