Νέα υστέρηση κίνησης για το Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα υστέρηση κίνησης για το Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο
Νέα υποαπόδοση του ΧΑ έναντι του ράλι της Wall Street και της επανόδου των ευρωπαϊκών αγορών. Δε πείθει η αγορά με τους χαμηλούς τζίρους.

Δε πείθει σε καμία περίπτωση το Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις καθώς μετά το ράλι της Wall Street, την επάνοδο των ευρωαγορών, ούτε ο καλύτερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ δε κατάφερε να δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά.

Συγκεκριμένα καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), δίνοντας επιπλέον «κίνητρο» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, άρχιζε να βγαίνει νέο κύμα πωλήσεων με τους αγοραστές να απουσιάζουν. Η αγορά παραμένει καθηλωμένη σε όλα τα επίπεδα. Από κίνηση μέχρι τζίρους, τη στιγμή που η υψηλή μεταβλητότητα κρατάει μακριά τους επενδυτές. Ενδεικτικό πως η Πειραιώς από τα 3,705 προσγειώθηκε στα 3,609 με διαρκείς πωλήσεις και επίμονο-ους πωλητή-ές για να κλείσει τελικά ήπια ανοδικά στα 3,67 ευρώ με άνοδο 0,55%

Αντίστοιχη μεταβλητότητα επικράτησε φυσικά και στις άλλες τράπεζες με την Εθνική να είναι μοναδική που κατάφερε να διατηρηθεί σε υψηλό τέμπο.

Τι και αν λοιπόν οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πάρει φωτιά αναβαθμίζοντας τις ελληνικές τράπεζες τη μία μετά την άλλη, η αγορά συνεχίζει με το δικό της αργόσυρτο ρυθμό.

Οι τράπεζες δεν έχουν πείσει ακόμη ότι μπορούν να βγάλουν μια ισχυρή ανοδική κίνηση και οι αγοραστές παραμένοι προσηλωμένοι στο stock picking και σε μερικές μετοχές που βγάζουν δύναμη όπως η ΤΙΤΑΝ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η ΓΕΚ ΚΤΕΡΝΑ . Αν προκύψει και κάποια ανάλυση, όπως σήμερα της AXIA για τη Lamda μπορούν να βγουν από το λήθαργο και αυτές οι μετοχές.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «θετικές για την ψυχολογία-ειδησεογραφία της ελληνικής Αγοράς οι αναβαθμίσεις των «συστημικών» τραπεζών από Moody’s και S&P. Οτιδήποτε προωθεί την περαιτέρω αναβάθμισή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους Οίκους (κερδοφορία, «συμμάζεμα» των ισολογισμών κλπ.) αποτελεί το επόμενο «στοίχημα» του κλάδου.

Στο μεταξύ το ΧΑ παραμένει σχετικά «συντονισμένο» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό ενόσω παραμένει ο κίνδυνος ακυβερνησίας και δημοσιονομικού «εκτροχιασμού» στο κράτος-μέλος του G-7.

Πέραν του Ατλαντικού, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην συνέχεια του «σίριαλ» με τίτλο «έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve». Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα και το rotation μεταξύ τίτλων στη Wall Street.

Σε αυτά τα πλαίσια μένει να φανεί εάν οι δείκτες-οδηγοί S&P-500 και Nasdaq μπορούν να συντηρήσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία όμως, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις και διαγραμματικούς σχηματισμούς, έχουν αρχίσει να... «φουσκώνουν» επικίνδυνα.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, οι σημαντικές «αμυνες» που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, οι 1.472 μονάδες αποτελούν «κάστρο που πρέπει να πέσει», κατά προτίμηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών (ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η δεύτερη συνθήκη εν μέσω «θερινής ραστώνης»), προκειμένου να δημιουργηθούν ρεαλιστικές βλέψεις για την επαναπροσέγγιση του υπερδεκαετούς υψηλού του τελευταίου Μαΐου», σημειώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,11% στις 1.445,91 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 86 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινήθηκε οριακά υψηλότερα στις 3.513,90 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης με την Εθνική να βγαίνει μπροστά κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 1.266,29 μονάδες.

Κέρδη 1,58% για την ΕΤΕ στα 7,984 ευρώ, με την Πειριαώς να περνά από χίλια κύματα και να κλείνει τελικά με άνοδο 0,55% στα 3,67 ευρώ και τη Eurobank στο 0,29% και τα 2,075 ευρώ. Σταθερή κατάφερε να κλείνει η Alpha Bank στα 1,64 ευρώ.

Ράλι 4,58% κατέγραψε η Lamda μετά το report της AXIA, φτάνοντας τα 7,30 ευρώ, με τζίρο στα 2,79 εκατ.

Ισχυρή άνοδος για ΔΕΗ στο 2,23% και τα 11,92 ευρώ με τον ΟΠΑΠ στο 2,43% και τα 15,58 ευρώ και την Τιτάν στο 2,33% και τα 30,70 ευρώ. Υψηλότερα κλείσίματα στις δημοπρασίες.

Σημαντική άνοδος για Aegean στο 1,92% αλλά και για ΔΑΑ στο 1,7% και τα 7,91 ευρώ. Ανοδικά ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, CENER και ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη υπό πίεση και με νέο sell off έκλεισε η μετοχή της Jumbo μετά αρνητικά σήματα που έστειλε η διοίκηση. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 4,19% στα 25,14 ευρώ και τζίρο στα 7,38 εκατ. ευρώ. Βαρίδι για την αγορά και η ΕΕΕ στο -3,14% και τα 31,48 ευρώ.

Απώλειες για ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ κατά 2,45% διολίσθησε η Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider