Θετικό «σήμα» η αναβάθμιση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό «σήμα» η αναβάθμιση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας

Στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) επέστρεψαν για πρώτη φορά μετά το 2011 τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor's.

Η αναβάθμιση αφορά στην έκδοση 750 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η τράπεζα τον Οκτώβριο του 2017, η οποία ταξινομείται πλέον «ΒΒΒ-» -τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από το «Β+» όπου ταξινομείται το αξιόχρεο της χώρας από τον ίδιο οίκο αξιολόγησης.

Μάλιστα, η εν λόγω αξιολόγηση δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών 2. Μετά την αναβάθμιση, ανοίγει ο δρόμος για ενεχυρίαση των εν λόγω ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας μηδενικό κόστος διακράτησης για τους ομολογιούχους και περαιτέρω θετική πορεία στην δευτερογενή αγορά.

Επιπλέον, «στρώνει τον δρόμο» για τον δανεισμό της Εθνικής Τράπεζας από τις αγορές, μετά την πρώτη έκδοση στην οποία προχώρησε η τράπεζα, μαζί με τα υπόλοιπα ιδρύματα, το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Εκτός από το καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, η S&P's αναβάθμισε και τις τιτλοποιημένες ομολογίες της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, αφορά στην αξιολόγηση της Κατηγορίας A της συγκεκριμένης έκδοσης σε «ΒΒΒ-» (από «BB+»), ενώ αμετάβλητη διατηρήθηκε η αξιολόγηση των Κατηγοριών B και C, σε «Β-» και «CCC» αντίστοιχα.

Οι αναβαθμίσεις αυτές αναμένεται να έχει και γενικευμένη επίδραση, καθώς θα διευκολύνει τις προσπάθειες και των υπόλοιπων εγχώριων συστημικών τραπεζών, στη επιδίωξη ανάλογων ενεργειών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider