Πετρέλαιο: Οι τιμές μπορεί να «βολευτούν» στα 70 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι τιμές μπορεί να «βολευτούν» στα 70 δολάρια

Τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «καλά κρατεί» και οι κυρώσεις κατά του Ιράν τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, προκαλώντας σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, «φουντώνουν» τα σενάρια για άνοδο στην τιμή του πετρελαίου άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι. Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις καταρρίπτονται από τις προβλέψεις για οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων, η οποία όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ (κατά περισσότερο από 30% από τα μέσα του 2016, στα 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα) αλλά και την αύξηση της παραγωγής από τα μέλη του καρτέλ κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, φτάνοντας σε υψηλό για το 2018, στα 32,79 εκατ. βαρέλια, ενισχύουν τις εκτιμήσεις περί συγκράτησης των τιμών γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, οι τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια. Μάλιστα όπως σχολιάζει θα κυμανθούν στα επίπεδα των 70 δολαρίων για το υπόλοιπο της χρονιάς με κάποιες μικρές διακυμάνσεις.

«Η επιδίωξή μας είναι κοινή με εκείνη του ΟΠΕΚ. Να προσφέρουμε στην αγορά αρκετό αργό και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές δεν θα επηρεαστούν. Για αυτό θεωρώ ότι η τωρινή τιμή είναι μια δίκαιη τιμή», αναφέρει σχετικά. Όπως σημειώνει, αν οι τιμές κυμανθούν γύρω στα 70-80 δολάρια το βαρέλι «θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας και να συνεχίσουμε να κάνουμε δουλειές ενώ θα μας δώσει την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι πιο ευοίωνο σε σχέση με την εποχή όπου οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 30 και 40 δολαρίων το βαρέλι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider