Αναζητείται λύση μέσω… Ιδιωτών για τη φοιτητική κατοικία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται λύση μέσω… Ιδιωτών για τη φοιτητική κατοικία

Μοντέλα συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ακριβής φοιτητικής κατοικίας εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της χώρας που διαθέτουν σχολές εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα για την εποχή επίπεδα. Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι το φαινόμενο που έγινε έντονα αισθητό φέτος θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η προσφορά διαμερισμάτων μειώνεται συνεχώς λόγω της σχεδόν μηδενικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Με την «δωρεάν» πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται κατά πολύ ακριβότερη για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα συντάξει μια μελέτη με στόχο να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για την ανέγερση φοιτητικών κατοικιών. Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη με τον αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην χρηματοοικονομική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα εξετάζονται όλα τα δυνατά σενάρια χρηματοδότησης ενός έργου οικοδόμησης φοιτητικών κατοικιών. Μάλιστα στόχος είναι η συγκεκριμένη μελέτη να αποτελέσει πρότυπο για τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων σε όλη τη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η βασική στόχευση είναι να βρεθούν μοντέλα Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς χρηματοδότηση από τα δημόσιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως εξάλλου μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν τα πρώτα δειλά επενδυτικά βήματα στον τομέα των φοιτητικών εστιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Πανγαία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει δύο τέτοια έργα, το ένα στην Πάτρα και το άλλη στη περιοχή Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες επενδύσεις εξετάζουν και άλλες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες.

Στα… ύψη τα ενοίκια σε Κρήτη-Γιάννενα-Θεσσαλονίκη

Η επιλογή του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι τυχαία, καθώς εκεί παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ενοίκια σε ορισμένες περιοχές του νησιού να καταγράφουν αύξηση άνω του 50% μέσα σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του spitogatos.gr οι ζητούμενες τιμές για μια φοιτητική κατοικία στο Ρέθυμνο από τα 289 ευρώ που ήταν πέρσι έφθασαν τα 371 ευρώ φέτος καταγράφοντας αύξηση άνω του 58%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σε πολλές άλλες φοιτητούπολεις όπως το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.

Σύμφωνα με μεσίτες που μίλησαν στο insider.gr πολλοί φοιτητές αναζητούν πλέον διαμερίσματα σε περιοχές μακριά από την σχολή τους αλλά και από το κέντρο της πόλης που αυτές βρίσκονται. «Μέσω αυτή της επιλογής μπορεί κάποιος να γλυτώνει ακόμη και 100 ευρώ τον μήνα αλλά αυτό ταυτόχρονα σημαίνει πως θα πρέπει να μετακινείται συνεχώς και σε μέρη που δεν καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο από τις συγκοινωνίες», σημειώνει μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ελάχιστα τα διαθέσιμα διαμερίσματα – «Χρυσορυχείο» η Airbnb

Οι επαγγελματίες της αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο της αύξησης των ενοικίων σε δύο παράγοντες: Πρώτον στο ότι μειώνεται το διαθέσιμο απόθεμα διαμερισμάτων, καθώς εδώ και μια δεκαετία σχεδόν η οικοδομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παγώσει. Δεύτερον στην επιλογή της τουριστικής αξιοποίησης διαμερισμάτων μέσω πλατφόρμων όπως η Airbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η προσφερόμενη ποσότητα (stock) έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πανελλαδικά η μείωση είναι περίπου 18%, αλλά σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον τα σπίτια που νοικιάζονται είναι πραγματικά ελάχιστα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider