Πιο ακριβές και πιο δύσκολες οι αγορές από τη Βρετανία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο ακριβές και πιο δύσκολες οι αγορές από τη Βρετανία
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα άτακτο Brexit θα καταστεί πιο πολύπλοκη και θα έχει μεγαλύτερο κόστος.

Πιο ακριβές και πιο δύσκολες αναμένεται να καταστούν οι αγορές από τη Βρετανία για τους Έλληνες, στην περίπτωση που σημειωθεί ένα «άτακτο» Brexit.

O Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα εκδήλωσης με θέμα: «No Deal Brexit» αναφέρθηκε στις βασικές αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία από ένα «άτακτο» Brexit, καθώς δεν θα υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

Κάνοντας μια συνοπτική παρουσίαση στις συνέπειες από ένα «άτακτο» Brexit ο κ. Πιτσιλής εστίασε στην αιφνίδια αλλαγή των κανόνων που θα διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου και στο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα καταστεί πιο πολύπλοκη και θα έχει μεγαλύτερο κόστος.

«Η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη-μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής.

Όπως είπε, στο περιβάλλον αυτό η ΑΑΔΕ θα πρέπει να συμβάλει στην εξοικείωση, το ταχύτερο δυνατό, ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους κανόνες της ΕΕ που θα ισχύουν μετά το Brexit και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών και επιβατικής κίνησης για τις οποίες θα απαιτούνται πλέον τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών. Ομοίως τόνισε πως αναμένεται αύξηση κατά 5.850 των εισερχόμενων ταχυδρομικών δεμάτων ημερησίως, όταν σήμερα τελωνίζονται περίπου 1.200 ημερησίως!

Όπως είπε, προκειμένου η ΑΑΔΕ να ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις, προετοιμάζεται εντατικά, έχοντας ήδη αναπτύξει προληπτικά σχέδιο δράσης γύρω από δύο άξονες:

- Ο πρώτος αφορά στην ενημέρωση, με τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τις 18.03.2019, και θα περιλαμβάνει ειδικές θεματικές που αφορούν επιχειρήσεις και πολίτες, έκδοση οδηγιών κ.λ.π..

- Ο δεύτερος αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών και της επιβατικής κίνησης. Έχουμε αναπτύξει σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής με το αναγκαίο προσωπικό, θέμα για το οποίο είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider