Σοβαρό το οικονομικό αποτύπωμα από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοβαρό το οικονομικό αποτύπωμα από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ
Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνοδεύεται από μεγάλο οικονομικό κόστος τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και ευρύτερα για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020 θα περάσει στην ιστορία ως η έκθεση που ακυρώθηκε λόγω της μεγάλης πανδημίας.

Αν και στην 85χρονη ιστορία της ΔΕΘ ακυρώσεις εκθέσεων είχαμε μόνον κατά τη διάρκειά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου η ακύρωση της εφετινής έκθεσης δεν αιφνιδίασε. Είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί και ήταν κάτι που ίδια η διοργανώτριά αρχή ΔΕΘ- Helexpo είχε αφήσει ανοικτό ήδη από το τέλος Μαΐου, όταν σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της έκθεσης θα τροποποιηθούν ανάλογα με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για τον κορονοϊό και πως για αυτό έχει στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τον εκθεσιακό οργανισμό της Κολωνίας, που ήταν υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 85η ΔΕΘ.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος

Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνοδεύεται από μεγάλο οικονομικό κόστος τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και ευρύτερα για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος.

Εάν γίνει μια σύγκριση με τα μεγέθη της περυσινής 84ης ΔΕΘ, προκύπτει αβίαστα πως το κόστος ακύρωσης της εφετινής έκθεσης θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ. Το 2019 τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες και λόγω της διεθνούς έκθεσης διαχύθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή περίπου 80 -100 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν το άμεσο όφελος.

Το πρωτογενές γεγονός δημιούργησε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Έτσι εκτιμάται πως η 84 η ΔΕΘ δημιούργησε δευτερογενές – έμμεσο- όφελος άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθεί και ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΔΕΘ-Helexpo που προήλθε από υπηρεσίες διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων υπηρεσιών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της 84ης ΔΕΘ ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτή θα είναι και η απώλεια για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος και την ΔΕΘ-Helexpo από την ακύρωση της διεξαγωγής της 85ης ΔΕΘ.

Η γερμανική παρουσία που θα λείψει

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνον η γερμανική παρουσία στην εφετινή έκθεση θα έφερνε στη Θεσσαλονίκη εύρωστους εκθέτες με πλούσια budget που θα άφηναν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικά, στις επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θα μετείχαν στο εθνικό γερμανικό περίπτερο της ακυρωθείσας έκθεσης συγκαταλέγονταν εταιρείες κολοσσοί όπως οι BASF, Bayer, Boehringer Ingelheim, DHL Express, Fraport Regional Airports of Greece Management Company S.A., Kosmocar SA, Mercedes-Benz Hellas, Siemens, κ.α.. Εκθέτες θα ήταν και σημαντικοί Γερμανικοί φορείς της οικονομίας, του επιχειρείν, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider