Για μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου προετοιμάζονται μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες καθώς «ξεθωριάζουν» οι ελπίδες για περαιτέρω πτώση, μετά τις ήπιες σχετικά καιρικές συνθήκες και τα ισχυρά αποθέματα που βοήθησαν την Ευρώπη να περάσει τον χειμώνα.
Σημειωτέον ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 80% από το peak του περυσινού καλοκαιριού, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά σχετικά επίπεδα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Shell αναμένει ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα.
«Αν και οι πελάτες ενδέχεται να γνωρίσουν κάποια ανακούφιση, δεδομένης της πρόσφατης πτώσης των τιμών, είναι σαφές ότι κάποιοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται βοήθεια» σημειώνει ο CEO της Centrica, Chris O’Shea.
Μπορεί οι πιο χαμηλές τιμές φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα να έδωσαν κάποια «ανάσα», περιορίζοντας τις ανησυχίες και βοηθώντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εντούτοις οι εκθέσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών την τελευταία εβδομάδα υποδεικνύουν ότι η τάση αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων στο φυσικό αέριο φέτος, εκτός εάν μετριαστεί η ζήτηση, όπως τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του.
- Διαβάστε ακόμα: Αέριο: Γιατί μηδενίστηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία τον Ιανουάριο – Υπερκάλυψη του στόχου μείωσης 15%
Οι αγορές φυσικού αερίου είναι «σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ανέμεναν πολλοί πριν από έναν χρόνο» επισημαίνει ο επικεφαλής του IEA Fatih Birol. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χειμώνας του 2023 - 2024 είναι πιθανό να αποτελέσει την αληθινή δοκιμασία» σημειώνει.
Οι μετεωρόλοι προβλέπουν ότι αυτόν τον μήνα έρχεται το τέλος των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στη βορειοδυτική Ευρώπη, ωστόσο οι αγορές φαίνεται πως ανησυχούν για το υπόλοιπο του χειμώνα.
Σύμφωνα με την Shell, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει την προσφορά σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2030.
«Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τις περιορισμένες νέες ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα δύο χρόνια και μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα» σημειώνει η Shell.