Πιάνει δουλειά ο μεγαλύτερος μάνατζερ του Δημοσίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιάνει δουλειά ο μεγαλύτερος μάνατζερ του Δημοσίου

Ευκαιρία για να συνηθίζουν οι διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του Δημοσίου τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ενιαία διαχείριση που φέρνει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο, αποτέλεσε η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η πρώτη συνάντηση εργασίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ με τις διοικήσεις των θυγατρικών της επιχειρήσεων.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που οι διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων βρέθηκαν γύρω από ένα τραπέζι, ως μέλη μιας ενιαίας δομής. «Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς επαφών και συναντήσεων που θα συνεχισθούν και θα εξειδικεύονται ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες και τα ζητήματα που οι δημόσιες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν», αναφέρουν πηγές της ΕΕΣΥΠ.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν οι διοικήσεις των θυγατρικών εταιρειών ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΑΔ, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-HELEXPO, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και ο όμιλος ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Αύξηση ανταγωνιστικότητας – Μείωση κόστους

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αν και η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ έχει ήδη «δείξει τα δόντια της» αλλάζοντας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ριζικά την διοίκηση των ΕΛΤΑ. Εξάλλου και οι δεκαπέντε ΔΕΚΟ που ελέγχει το Υπερταμείο είναι πλέον να εφαρμόζουν ειδικό σχέδιο ανάπτυξης και να ελέγχονται πάνω σε αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι να λειτουργούν πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ειδικά σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΣΥΠ Γιώργος Διαμαντόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «Θα χρειαστεί όλοι, δουλεύοντας από κοινού να αλλάξουμε πολλά πράγματα στους οργανισμούς που διοικούμε: νοοτροπίες, καθιερωμένες πρακτικές, οργανωτικές δομές». Εξάλλου ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της διευθύνουσας συμβούλου Ράνια Αικατερινάρη η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης και ενίσχυσης των εσόδων και παράλληλα, της εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους με όρους ανταγωνιστικότητας

Στους παρευρεθέντες μίλησε επίσης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Στέφανος Γιουρέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης της απόδοσης των θυγατρικών. Η Μαρίνα Νιφόρου, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, αναφέρθηκε αναλυτικά στον καταλυτικό ρόλο που δύναται να έχει η σωστή εταιρική διακυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό έργο του ομίλου, καθώς συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και σε χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider