BACKSTORY

Τι κρύβει η άνοδος σε MIG, Attica Group, ΑΝΕΚ - Ο Μακέδος έχει κρατήσει ανοικτή την Attica Bank - Η Φουρλής και η πώληση της Sneakers Market 

02-01-2023 | 07:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρύβει η άνοδος σε MIG, Attica Group, ΑΝΕΚ - Ο Μακέδος έχει κρατήσει ανοικτή την Attica Bank - Η Φουρλής και η πώληση της Sneakers Market 

Η «τριπλέτα» MIG – Attica Group – ΑΝΕΚ

Κοιτούσα από περιέργεια τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2022 και ανάμεσα στις κορυφαίες αποδόσεις ήταν οι τίτλοι των ΑΝΕΚ (σχεδόν +150), Attica Συμμετοχών (σχεδόν +120%) και MIG (άνοδος πάνω από 81%). Για να καταλάβετε, η Attica Group που υποτίθεται θα απορροφήσει την ΑΝΕΚ έχει φτάσει στην κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ! Μισό δισ. ευρώ έχει να γράψει από τις παλιές καλές εποχές, σε άλλες δεκαετίες πίσω. Θα μου πείτε, «μαζεμένη» η μετοχή. Η δε ΑΝΕΚ (46 εκατ. αποτίμηση στο ΧΑ) είναι σε επιτήρηση, αλλά τον Δεκέμβριο… «έλυσε κάβους» με όγκους. Η δε MIG, τα έχουμε ξαναπεί, είχε ξεκινήσει ράλι πριν την ανακοίνωση περί της πρότασης των Πειραιώς – STRIX. Πάντως, οι μέτοχοι της εισηγμένης θα πρέπει να περιμένουν την προσεχή Γ.Σ. για να καταλάβουν τι θα κάνει η εταιρεία προσεχώς, γιατί μπορεί να μείνει «αδάνειστη», αλλά θα πρέπει να βρει και το αντικείμενο δράσης.

Η νέα χρονιά για την Attica Bank

Με τη συνέλευση της Attica Bank έκλεισε η περασμένη χρονιά. Ψυχανεμίσθηκα στην ομιλία Μακέδου μια αγωνία να επισφραγίσει το γεγονός πως οι ιδιώτες θα βάλουν τελικώς τα χρήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Θεωρείται όμως; Η θα πάμε στο plan b που και ξεκάθαρο δεν το ‘χω και δεν το έχουν στο μυαλό τους.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας επισφραγίζει τη δέσμευσή τους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και αποτελεί το τελικό στάδιο υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας των βασικών μετόχων», είπε ο κύριο Μακέδος και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο αν η τράπεζα μένει ανοιχτή, τούτο στο Μακέδο οφείλεται.

Το Ελληνικό και το Vouliagmenis Mall Complex

Επειδή σας είχαμε αναφέρει ότι ο πρώτος διαγωνισμός που είχαν «σημαδέψει» κάποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι για την αρχή της χρονιάς ήταν αυτός για το Vouliagmenis MallComplex κάτω στο Ελληνικό (της Lamda), σας ενημερώνουμε ότι τελικά πήρε νέα μικρή παράταση, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οπότε, συμμετοχή θα δηλωθεί στις 20 Ιανουαρίου, αν μέχρι τότε δεν προκύψει νέα καθυστέρηση. Πάντως, δεν μιλάμε για οικονομικές προσφορές για την υλοποίηση του έργου, αλλά για το μοντέλο αλά Riviera Tower, δηλαδή Early Contractor Involvement, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr. Και όποιος αναλάβει… σύμβουλος, μπορεί να πάρει και την κατασκευή του, όπως οι Intrakat – Bouygues με τον Πύργο Κατοικιών. Βέβαια, να δούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αντικείμενο γιατί σας θυμίζουμε παλιές πληροφορίες περί «κουμπώματος» γραφειακών χώρων στο συγκρότημα. Και γενικά, οι εποχές είναι δύσκολες.

Intrakat: Το αξιοσημείωτο της μετοχής

Γράψαμε για την Intrakat και δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε, και προφανώς αναφέρουμε, ότι την Παρασκευή που «έκοψε» το δικαίωμα (το insider.gr είχε και σχετικό θέμα για την ΑΜΚ) η μετοχή όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την επικείμενη αύξηση αλλά κινήθηκε ανοδικά (η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης ήταν στα 1,37 ευρώ την τελευταία συνεδρίαση του 2022, ο τίτλος έκλεισε στα 1,46 ευρώ). Προφανώς, όπως έχουμε αναφέρει, η αγορά πόνταρε στο γεγονός ότι η κάλυψη της ΑΜΚ θεωρείται εξασφαλισμένη, ο όμιλος έχει ισχυρό ανεκτέλεστο και προωθεί αναπτύξεις και deals. Για την ιστορία, η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίζεται από 04/01/2023 έως και 25/01/2023, ήτοι ξεκινάει μεθαύριο ο «σκληρός πυρήνας» της ΑΜΚ. Πώς θα κινηθεί τον Ιανουάριο βέβαια η μετοχή ή στο μέλλον, είναι μια άλλη ιστορία.

Χρηματιστήριο: Οι εξ αντανακλάσεως κινήσεις, οι «κλάδοι» και οι διαφορετικές συνθήκες

Οι παλιότεροι που ασχολούνται με το ταμπλό θα θυμούνται, στις καλές εποχές, ότι όταν έδειχναν «σπιρτάδα» μετοχές από έναν κλάδο συνήθως ακολουθούσαν και άλλες «εξ αντανακλάσεως». Όχι ότι τώρα δεν συμβαίνει, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά αν μια μετοχή από έναν κλάδο «τρέξει» ακολουθούν όλες και μάλιστα αναλόγως. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοια που τίτλοι υστέρησαν έναντι ομοειδών μετοχών. Όποιος θέλει, μπορεί να το ψάξει. Κατά συνέπεια, μια και κάποιοι αναλυτές και χρηματιστές κάνουν λόγο για κλάδους με ενδιαφέρον προσεχώς, όπως η ενέργεια αι τα διυλιστήρια, οι κατασκευές και υποδομές, κάποια «κομμάτια» του real estate, ο τουρισμός και οι μεταφορές και πάει λέγοντας, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί το 2023. Άλλωστε, μόλις ξεκίνησε η χρονιά.

Απόκλιση «μόλις» 40%

Την τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα του 2022 η Φουρλής ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Sneakers Market Α.Ε., η οποία έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος “The Athlete’s Foot” και λειτουργεί δίκτυο 14 καταστημάτων στην Ελλάδα. Το τίμημα πώλησης ήταν 4 εκατ. ευρώ περίπου καθώς υπόκειται σε προσαρμογές. Όμως μόλις τον περασμένο Μάιο του 2022 που δημιουργήθηκε η Sneakers με διάσπαση της Intersport η PwC αποτίμησε την αξία της εταιρίας σε 5,57 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση μεταξύ αποτίμησης και τιμής πώλησης δεν είναι ευκαταφρόνητη, καθώς η εταιρία είχε αποτιμηθεί κατά 40% ακριβότερα από ό,τι πουλήθηκε, Και το 40% μπορεί να μεγαλώσει αν καταλαβαίνουμε καλά την ανακοίνωση της Φουρλής. Άραγε οι εποπτικές αρχές έχουν να πουν κάτι επί του συγκεκριμένου θέματος; Πέραν αυτού ήταν τυχαία η διάσπαση που έγινε το καλοκαίρι; Γιατί αν δεν ήταν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Ο μετασχηματισμός που δεν ανακοινώθηκε

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά έχω την εντύπωση ότι διέλαθε της προσοχής των αρχών ότι η Inform ανακοίνωσε συγχώνευση με απορρόφησή της από την AustriaCard και στο μεσοδιάστημα έκανε ένα μετασχηματισμό που φυσικά άλλαξε τις ισορροπίες σε μετοχικό επίπεδο. Και δεν είναι μόνο ότι έκανε το μετασχηματισμό αλλά δεν ανακοίνωσε καν ότι θα γίνει ο μετασχηματισμός αυτός. Όλα καλά;

Η διαφάνεια στα καλύτερά της

Επειδή δεν έχω καταλάβει καλά. Η Παπουτσάνης απορρόφησε τη Μαλικούτης (Αρκάδι) την οποία είχε εξαγοράσει πριν από κάμποσους μήνες έναντι άγνωστου τιμήματος. Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της συγχώνευσης συντάχθηκαν από τον ορκωτό ελεγκτή μια έκθεση για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Απορροφώσας με βάση τον Ισολογισμό Μετασχηματισμού της Απορροφώσας, και άλλη μια για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Απορροφώμενης με βάση τον Ισολογισμό Μετασχηματισμού Απορροφώμενης. Και οι δύο εκθέσεις είναι φαντάσματα. Όπως φάντασμα είναι και το τι ακριβώς αποκτά η Παπουτσάνης μέσω της απορρόφησης της Μαλικούτης. Η διαφάνεια στα καλύτερα της.

Πόθεν έσχες

Κάπου διάβασα πως οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα διασυνδεθούν με τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε τα τελευταία να πραγματοποιούν άμεσο έλεγχο των δεδομένων. Έχει πάντως πλάκα. Βάζουν τις τράπεζες να ελέγχουν φορολογικά τους πελάτες τους τώρα τις βάζουν να πιστοποιούν και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες στο οποίο αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο βλέπει κάποιος πέραν όσων εμφανίζονται στη φορολογική του δήλωση.

Διότι τιμαλφή (πίνακες χρυσαφικά) δεν βρίσκει κανείς στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:08

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα Α21

10:56

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Μαζική επίθεση» παρέλυσε τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία

10:45

Προσωρινοί πίνακες για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

10:43

Ξεκινά η κατασκευή του ηλιακού έργου «Ενιπέας» της Lightsource στην Ελλάδα

10:27

Ευρωαγορές: Απόπειρα να... συνέλθουν μετά το sell off - Βαρίδι η αυτοκινητοβιομηχανία

10:22

Έκρηξη σε κοίτασμα πετρελαίου και αερίου της Rosneft της Ρωσίας στην Αρκτική - 1 νεκρός, 7 τραυματίες

10:02

Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον

09:54

Κυβερνητικά στελέχη: Υποκριτική η στάση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη

09:40

Επίσκεψη Σταϊκούρα σε σχολικές εγκαταστάσεις σε Ρόδο και Σύμη

09:38

Τριντό: «Συγκλονιστικές» οι εικόνες από τις πυρκαγιές του Καναδά - Ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό

09:33

SearchGPT: Η OpenAI φέρνει μηχανή αναζήτησης με ΑΙ και απειλεί την Google

09:19

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία: Τρεις άνθρωποι αγνοούνται, δεκάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

09:18

Τετ α τετ Μασκ - Νετανιάχου: Τι συζήτησαν

09:03

Ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

09:00

Σταθερά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Vodafone Ελλάδος

08:53

Μετρό: Κανονικά τα δρομολόγια στην Γραμμή 3

08:52

Τραμπ: Οι ΗΠΑ να «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, αν δολοφονηθώ

08:46

Συνεχίζονται οι φονικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

08:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

08:21

Ακίνητα: Πού κυμαίνονται οι τιμές στην εξοχική κατοικία σε 9 δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων 

08:16

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ψηφιοποίηση των Δήμων

08:11

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και τροποποιητικές - Τι ισχύει για την έκπτωση 3%

08:05

ΜΕΤΚΑ: Τι συνεισφέρουν υποδομές και παραχωρήσεις στον όμιλο Metlen – Τα EBITDA και οι προοπτικές

07:55

Αστικά Λύματα: Γιατί παραπέμφθηκε η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο – Πώς προχωρούν οι υποδομές

07:47

ΑΒΑΞ: Τι σηματοδοτεί το deal με τις τράπεζες

07:44

Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

07:33

Τράπεζες: Μειώνουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές  

07:24

«Ναυάγιο» στο «διπλό» ΣΔΙΤ αξίας 131,5 εκατ. ευρώ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας 

07:15

Μετ'... εμποδίων η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες

07:14

Πολάκης απειλεί και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει περπατησιά και λίγη συνωμοσιολογία