JP Morgan: Κλείνει τη long θέση της στα ελληνικά ομόλογα μετά το sell off

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Κλείνει τη long θέση της στα ελληνικά ομόλογα μετά το sell off
Stop - οut στη long θέση που διατηρούσε μέχρι πρότινoς στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ομόλογα έναντι των πορτογαλικών τίτλων, έκανε η JP Morgan μετά το έντονο sell off που εντάθηκε στις 7 Φεβρουαρίου.

Stop - οut στη long θέση που διατηρούσε μέχρι πρότινoς στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών τίτλων, έκανε η JP Morgan μετά το sell off που προκλήθηκε στις αγορές ομολόγων και εντάθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, βγαίνοντας με μια ζημιά 34 μονάδων βάσης.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα αρκετά απότομο sell off τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μια κίνηση, που δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται σε ορισμένες εκτιμήσεις για το flow που έγιναν υπερβολικές λόγω και της ρηχότητας της αγοράς.

Αξίζει να τονιστεί πως κάθε φορά που υπάρχει μια απότομη προσαρμογή στην νομισματική πολιτική είναι σύνηθες να καταγράφονται τέτοιες κινήσεις και ειδικότερα στις ρηχές αγορές, όπως η εγχώρια, ενώ αναμένεται μια σταθεροποίηση και ένας καταλαγιασμός των πιέσεων στα ιταλικά και μετέπειτα στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί πως αυτές οι κινήσεις φανερώνουν εκ νέου την αδυναμία της έλλειψης του investment grade, με τη κατοχύρωση αυτού, να οδηγεί στη σύγκριση των ελληνικών τίτλων με τους πορτογαλικούς (όχι με τα ιταλικά ομόλογα).

Η JP Morgan εξακολουθεί ωστόσο να διατηρεί μια μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι η αγορά ήδη κινείται με ένα pricing στις υπερβολικές προσδοκίες για το tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις τρέχουσες αποτιμήσεις, και με discount στη βάση της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού και χρηματοδοτικού σκηνικού της χώρας. Επίσης, (όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα) η JP Morgan συνεχίζει να θεωρεί πως το πρόγραμμα επανεπενδύσεων στις λήξεις του PEPP αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα κινηθεί στις 180 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 και στις 170 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2022, παραμένοντας σε αυτό το εύρος τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές τοποθετούν στο 5,2% τον «πήχη» για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας για φέτος. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1% φέτος, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ και το πρωτογενές στο 1,4%. Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ ενώ ο δείκτης δημοσίου χρέους θα υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από το 200%, στο 197%, με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 15,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider