Στην αναμονή το Χρηματιστήριο λίγο πριν τις κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην αναμονή το Χρηματιστήριο λίγο πριν τις κάλπες
Στο περίμενε βρίσκεται το Χρηματιστήριο λίγο πριν τις κάλπες.

Στο περίμενε βρίσκεται το Χρηματιστήριο λίγο πριν τις κάλπες, με τους επενδυτές να έχουν κλειδώσει μέρος των κερδών τους και χωρίς τη διάθεση να αναλάβουν ένα πρόσθετο ρίσκο.

Κάπως έτσι τα στοιχήματα να εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και κυρίως στο τι θα βγάλει η κάλπη, με τη δυναμική της αγοράς να δείχνει προς το σενάριο της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο και της αυτοδυναμίας στο δεύτερο γύρο. Βέβαια, αυτού του είδους η προεξόφληση μπορεί να κρύβει και κινδύνους ειδικά αν δεν επιβεβαιωθεί η υψηλή συσπείρωση προς τη ΝΔ, επιφέροντας έτσι μια περαιτέρω διόρθωση από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Η κίνηση αυτή δεν κρίνεται απαραίτητα ως αρνητική καθώς θα δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου για επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε χαρτιά της εγχώριας αγοράς.

Άλλωστε και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι βρίσκονται συνεχώς πάνω από την εγχώρια πολιτική σκηνή, θέτοντας τις δικές τους εκτιμήσεις. Από τη μία η Societe Generale εστιάζει στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, και από την άλλη η ING στρέφεται στις κάλπες. «Γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι σε μια ισχυρή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το «μπόνους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου» αναφέρει ο ολλανδικός οίκος. Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την ING. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, με το re - opening (το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία) να την ευνοεί σε μεγάλο βαθμό, την απασχόληση να υποστηρίζεται από τον κλάδο του τουρισμού και την επερχόμενη θερινή περίοδο, και τον επίσημο πληθωρισμό (όχι τον δομικό) να συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για μια αλλαγή που προέρχονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ύμνους για το Χρηματιστήριο Αθηνών γράφει και το Bloomberg. «Οι ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ εκείνων που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος και πριν τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» τονίζει συγκεκριμένα το διεθνές πρακτορείο. Όπως σημειώνει ακόμα, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο 22% το 2023 και είναι ο έκτος καλύτερος από τους 92 δείκτες αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ ξεπερνά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές». Η μεγαλύτερη ώθηση, όπως παρατηρεί, προέρχεται από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την Εθνική Τράπεζα, αλλά και εταιρείες όπως η Jumbo και ο ΟΠΑΠ.

Στο ταμπλό δε καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές, με τα αποτελέσματα να αποτελούν ένα μοχλό για τυχόν ήπιες τοποθετήσεις. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στις 1.130,95 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 2.755,60 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,24% στις 875,30 μονάδες.

Η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,17% στα 1,1860 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,3% και η Eurobank κατά -1,05%. Στα 2,362 ευρώ η Πειραιώς.

Οριακές μεταβολές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, ενώ υψηλότερα κινείται η Ελλάκτωρ. Προς τα 11,90 ευρώ πιέζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Τέρνα Ενεργειακή στα 18,90 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Εμπόδιο στο «δρόμο» προς την επενδυτική βαθμίδα ένα πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα

Παγκρήτια Τράπεζα: Πλάνο για τιτλοποίηση NPLs 300 εκατ. ευρώ και κεφαλαιακή ενίσχυση 50 – 60 εκατ. το 2024

A. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανακοίνωση νέων εξαγορών ΑΠΕ σε λίγες εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider