Οι έξωθεν πιέσεις χτυπούν και το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι έξωθεν πιέσεις χτυπούν και το Χρηματιστήριο
Η διορθωτική κίνηση στις διεθνείς αγορές επιβαρύνει μερικώς το κλίμα στο ΧΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στρέφονται οι επενδυτές.

Τελευταία ενημέρωση 11:05

Βαραίνει το κλίμα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές μετά τα πρακτικά της Fed αλλά κυρίως των κύριων οικονομικών δεικτών που δείχνουν επιβράδυνση σε διάφορους τομείς τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Κίνα.

Από την άλλη, η αγορά αναμένει και την ομιλία και τις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές, εστιάζοντας στην αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε σε θέση πριν από τα τέλη του έτους να αποπληρώσουμε το χρέος, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε λίγες ημέρες πριν ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, σταθερές διατήρησε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της τάξης του 2,4% και πληθωρισμό 4,3% το 2023 το ΙΟΒΕ στην τριμηναία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ το οποίο έχει καταρτιστεί με τις εξής παραδοχές:

  • Η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (Ιουνίου 2023) για ανάπτυξη 0,9% (από 1,0% πριν τρεις μήνες) και πληθωρισμό 5,4% το 2023 (αντί για 5,3% πριν τρεις μήνες), ενεργειακές τιμές και επιτόκια.
  • Η γεωπολιτική αστάθεια σε ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, συνεχίζεται σε παρεμφερή ένταση με αυτή το 2022.
  • Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023 από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης.
  • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κυμανθεί ελαφρά χαμηλότερα από τον μ.ό. στην ΕΖ το 2023.
  • Ο εισερχόμενος τουρισμός καταγράφει ετήσια άνοδο. Σε σχέση με το 2019, αναμένονται οριακά υψηλότερα ονομαστικά ετήσια έσοδα, αλλά χαμηλότερα σε σταθερές τιμές.
  • Μικρή καθυστέρηση (1-2 τρίμηνα) στην εφαρμογή του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
  • Ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον ΚΠ 2023.

Από την άλλη στα διεθνή, παραμένουν στο επίκεντρο οι χειρισμοί των κεντρικών τραπεζών με τα πρακτικά της Fed να δείχνουν προς την κατεύθυνση της συνέχειας των ήπιων αυξήσεων στα επιτόκια. Βέβαια τα δεδομένα από την αντίπερα όχθη, τόσο σε Ευρώπη (κυρίως Γερμανία) όσο και στην Κίνα δείχνουν ήδη μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια αρχίζουν να επιδρούν και «να δείχνουν τα δόντια τους».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed υποδεικνύουν αυξήσεις κατά 33 μονάδες βάσης μέχρι τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου με 85% πιθανότητα αύξησης σε τρεις εβδομάδες από τώρα στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Να σημειωθεί πως άρχιζαν να αποτυπώνονται οι εντεινόμενες ανησυχίες από τους αξιωματούχους της Fed για το εάν και το κατά πόσο τα βασικά οικονομικά δεδομένα μπορεί να μην αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα μιας επιβραδύνουσας οικονομίας...!

Τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις των νέων δεδομένων που αναμένονται τις επόμενες δύο ημέρες, με το μέγεθος των θέσεων εργασίας την Παρασκευή στις ΗΠΑ, καθώς και στο δείκτη υπηρεσιών ISM και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας. Από την άλλη, στην Κίνα, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών Caixin υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 53,9 (έναντι 56,2 για το consensus), που αποτελεί μάλιστα το πιο αδύναμο μέγεθος από τον Ιανουάριο, έναντι των 57,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, ο σύνθετος PMI υποχώρησε από το 55,6 στο 52,5. Κατά τα άλλα, η τελική εκτίμηση του PMI υπηρεσιών της Japan Jibun Bank έφτασε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου μήνα των 55,9.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, μετά τη Μυτιληναίος, σειρά παίρνει η Πειραιώς για μια έξοδο στις αγορές για την άντληση 400 εκατ. ευρώ, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο πεδίο της διάθεσης μετοχών στα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, στην από κοινού διάθεση μετοχών, με στόχο να αυξηθεί το free float της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) φαίνεται ότι προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο. Η Paneuropean Oil & Industrial (όμιλος Λάτση) ελέγχει άνω του 47% της εισηγμένης, με την πλευηρά του Δημοσίου να κατέχει 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόθεση είναι να δοθεί πακέτο μετοχών και από τις δύο πλευρές μέσω placement, ώστε να αυξηθεί η μετοχική διασπορά σε πάνω από 8,5% που είναι τώρα. Το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί και το timing αναμένεται να διευκρινιστούν το προσεχές διάστημα. Η μετοχή έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,52% στα 7,71 ευρώ.

Επιπλέον, από την Τρίτη 29 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος που θα διανείμει η Jumbo από τα κέρδη της εταιρικής χρήσης 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας την 05.07.2023 αποφάσισε την καταβολή μερίσματος για το 2022 ποσού 0,3220 ευρώ ανά μετοχή (μικτό), προ παρακράτησης νόμιμου φόρου, ήτοι συνολικά ποσό 43.811.242,40 ευρώ. Από το ποσό αυτό, όπου απαιτείται, παρακρατείται ο αναλογών φόρος ποσοστού 5%, και συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές, το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό μερίσματος ανέρχεται σε ποσό 0,30590 ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,18% στις 1.280,20 μονάδες με τον τζίρο στα 31 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,23% για τον FTSE 25 στις 3.087 μονάδες ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,79% στις 1.016,92 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται ήπιες πιέσεις που εντείνονται σε άλλα βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως στους τίτλους ΜΟΗ (-1,54%), ΕΕΕ (-2,55%), Jumbo (-1,59%), και στα χαρτιά του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ -1,32%, CENER -1,31%).

Αντίθετη κατεύθυνση για την ΕΧΑΕ που καταγράφει άνοδο 0,72% στα 5,59 ευρώ.

Απώλειες 0,79% για την Ιντρακάτ αλλά και για την Premia τα Πλαστικά Θράκης και τον ΑΔΜΗΕ. Παρότι η αγορά άνοιξε κάπως καλύτερα από τα της Ευρώπης φαίνεται να πιέζεται προς τις 1.280 μονάδες και μένει να φανεί αν η προσφορά μπορεί να καλυφθεί μερικώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύγκλιση επιτοκίων Ελλάδας - Ευρωζώνης στα στεγαστικά δάνεια – Ψαλίδα άνω των 2 μονάδων στα επιχειρηματικά και μίας μονάδας στις καταθέσεις

Μπρουμίδης (Vodafone): Ανάγκη για τιμαριθμική προσαρμογή, εστίαση στα ψηφιακά έργα και επιτάχυνση επενδύσεων

Ακίνητα: «Ψηφίζουν Ελλάδα» οι νέοι σε ηλικία Ευρωπαίοι αγοραστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider