Αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες
Στο επίκεντρο των επενδυτών τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση 11:00

Εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται οι αγορές, ενώ ακολουθούν κρίσιμες ανακοινώσεις γύρω από μετρήσεις οικονομικών στοιχείων και φυσικά το «τσουνάμι» των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Υπάρχουν πολλά να περιμένουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από τη Microsoft και την Alphabet. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις αγορές είναι η τελευταία τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό. Η τελευταία έρευνα, που διεξήχθη τις εβδομάδες μετά το stress test του Μαρτίου, είδε τον συνολικό δείκτη των πιστωτικών συνθηκών BLS να υποχωρεί στο πιο αδύναμο σημείο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική συνθήκη εν μέσω της απότομης πτώσης της ζήτησης για δάνεια και των αυστηρότερων πιστωτικών προτύπων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει και να βάλει στο πλάνο της τα νέα δεδομένα από τις μεγάλες οικονομίες. Για παράδειγμα, ο γαλλικός σύνθετος PMI έφτασε σε χαμηλό 32 μηνών στο 46,6 (έναντι 47,7 που αναμένονταν), ενώ ο PMI μεταποίησης έφτασε σε χαμηλό 38 μηνών στο 44,5 (έναντι 46,0 που αναμένονταν). Στη συνέχεια, στη Γερμανία, ο σύνθετος PMI έπεσε σε χαμηλό 8 μηνών στις 48,3 (έναντι 49,8 που αναμένοταν), με τον δείκτη μεταποίησης PMI να βυθίζεται βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, πέφτοντας σε χαμηλό 38 μηνών στις 38,8 (έναντι 41,0 που αναμένονταν). Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι αριθμοί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπου ο σύνθετος PMI έφτασε επίσης σε χαμηλό 8 μηνών στις 48,9 μονάδες (έναντι 49,6 που αναμένονταν).

Το ΧΑ πάλι, μπαίνει σε ρυθμούς εταιρικών αποτελεσμάτων, κρίσιμων Γενικών Συνελεύσεων και προς το δρόμο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αρχή έκανε χθες η Entersoft, που εμφάνισε αυξημένα έσοδα, Ebitda και κέρδη προ φόρων για το α’ εξάμηνο 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2022 (14,6 εκατ. ευρώ), ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 46% στα 6,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (3,3 εκατ. ευρώ). Η μετοχή έκλεισε σήμερα με άνοδο 5% στα 5,88 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά.

Ακολουθούν την Πέμπτη, η Μυτιληναίος και η Τιτάν και τη Δευτέρα οι Eurobank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

Πέραν αυτού, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,73% στις 1.347 μονάδες με τον τζίρο στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,77% στις 3.267,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 1,69% στις 1.110,58 μονάδες.

Ειδικότερα, οι τράπεζες βρίσκονται σε θέση οδηγού σήμερα με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 1,85% στα 1,652 ευρώ, την Πειραιώς κατά 1,68% την ΕΤΕ στο 1,48% και τα 6,306 ευρώ. Η Eurobank καταγράφει κέρδη 0,98%.

Παράλληλα, νέο ράλι σημειώνουν η Aegean στο 3,23% και τα 13,42 ευρώ και η Intrakat στο 4,19% και τα 3,23 ευρώ και οι δύο προφανώς χτυπούν νέα ιστορικά υψηλά.

Ακολουθούν με ισχυρή άνοδο, ElvalHalcor, Cenergy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ τις υψηλές πτήσεις συνεχίζει και ο ΑΔΗΜΕ με κέρδη 2,71% στα 2,46 ευρώ.

Στο 0,73% η Μυτιληναίος που πατά ξανά στα 36 ευρώ ενώ κέρη καταγράφουν επίσης η ΔΕΗ και η Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σηματοδοτεί το deal Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή) και Π. Βαρδινογιάννη στο real estate

Entersoft: Με ανάπτυξη 30% λέει «ναι» σε νέες εξαγορές με το βλέμμα στη Ρουμανία

Πετρέλαιο: Αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες παρά τις πιέσεις των Κεντρικών Τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider