Νευρικότητα και πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα και πιέσεις στο Χρηματιστήριο
Συνεδρίαση με αρκετά ερωτηματικά στο Χρηματιστήριο. Διατηρείται η υποτονικότητα με περιορισμένες συναλλαγές.

Τελευτ. ενημέρωση 14:00

Μετά το τετραήμερο αρνητικό σερί, βγήκε αντίδραση στη Wall Street, με τα futures την Τρίτη να δείχνουν μια ήπια υποχώρηση εν μέσω και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Χθες υπήρξαν και κάποια αντικρουόμενα σχόλια από μέλη της FOMC σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια. Η κυβερνήτης της Fed, Bowman, ο οποίος συνήθως έχει μια πιο «hawkish» θέση, τόνισε τη δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων, λέγοντας ότι αναμένει ότι «πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της FOMC». Αντίθετα, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στους New York Times, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams είπε ότι «η νομισματική πολιτική είναι σε καλή θέση» και «αν πρέπει να την προσαρμόσουμε όσον αφορά το μέγιστο επιτόκιο - αλλά και πόσο χρόνο χρειαζόμαστε να κρατήσει μια περιοριστική στάση - θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

«Για να είμαστε δίκαιοι, η Bowman τόνισε επίσης την εξάρτηση από τα δεδομένα, αλλά εστίασε περισσότερο στον υψηλό πληθωρισμό και τη σφιχτή αγορά εργασίας. Η Ουίλιαμς έδωσε ένα «καρότο» μείωσης των επιτοκίων για το 2024, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί», αναφέρουν οι αναλυτές. Να σημειωθεί πως χθες οι τιμές των επιτοκίων για το τέλος του 2023 αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 5,38%, ενώ οι τιμές στο τέλος του 2024 υποχώρησαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 4%.

Περνώντας, στα εγχώρια, το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στις τράπεζες αλλά και σε ορισμένα βαριά χαρτιά της αγοράς. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank, και πιθανώς να δώσει μια ώθηση και στις υπόλοιπες του κλάδου, αλλά η εποχικότητα και η έλλειψη δυνατών χεριών λόγων διακοπών δυσκολεύει την υπόθεση της υπέρβασης των 1.330 και 1.350 μονάδων.

Από την άλλη, στις κορυφαίες επιλογές της λίστας «Macro Meets Micro» στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) της Morgan Stanley, συγκαταλέγονται πλέον οι τίτλοι της Mytilineos και της Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα για τη Mytilineos αναφέρει πως πλέον είναι η μόνη εταιρεία Ενέργειας, στη λίστα, και μαζί με τη Gold Fields (κεφαλαιοποίηση >$12δισ.), οι μόνες εταιρείες Μετάλλων. Για τη Morgan Stanley, η Mytilineos αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει, στον επενδυτή, ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς Ενεργειακές είτε σε αμιγώς Μεταλλευτικές εταιρείες.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον ιδανικό συνδυασμό που έχει καταφέρει να επιτύχει η εταιρεία μέσω του στιβαρού synergistic business model της, προσφέροντας μία σημαντική κερδοφορία βάσης, από τον Τομέα της Μεταλλουργίας καθώς και της θερμικής παραγωγής του Τομέα Ενέργειας, η οποία επανεπενδύεται κυρίως στον Τομέα των ΑΠΕ αλλά και στο Ελληνικό utility, προσφέροντας επενδύσεις με μεγάλα returns. Έτσι διατηρεί τη σύσταση BUY για τη Mytilineos και την τιμή στόχο (TP) τα 43 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, «τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης μόνο με κλείσιμο πάνω από τις 1.332 μονάδες με το 1.400 να είναι επόμενος στόχος. Αντίστοιχα κλείσιμο κάτω από το 1.281 θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 1.200-1.230 με το 1.264 πολύ σημαντικό επίπεδο (σε κλείσιμο εβδομάδας)».

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν τα υψηλά διετίας που χτύπησε η Intracom με ράλι 7,55% στα 2,28 ευρώ, αλλά και η Alumil που έφτασε σε πολυετή υψηλά με κέρδη 24,9% την προηγούμενη εβδομάδα και 8,14% χθες!

Στο ταμπλό, κλιμακώνονται οι πιέσεις με φόντος κυρίως τη μετοχή της ΔΕΗ, την Πειραιώς και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,53% στις 1.313,71 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 3.179,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,89% στις 1.083,53 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί 1,9%, η Alpha -0,97%, η ΕΤΕ -0,41% και η Eurobank -0,63%.

Παράλληλα, απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ στο 2,18% και τα 10,30 ευρώ, αλλά και η Aegean στο -1,66%. Στο κόκκινο επίσης η Intrakat (-3,08%), η Λάμδα και η Viohalco (-2,24%).

Ανοδικά Μυτιληναίος (0,94%), ΕΛΠΕ (0,24%), Τέρνα Ενεγειακή (0,76%), ενώ υπεραποδίδει αρνητικό γύρισμα καταγράφει και η ElvalHalcor μετά το +1,99% με απώλειες 1,11% στα 2,235 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ποιες αλλαγές έρχονται στον MSCI Greece

Πρόστιμα – φωτιά έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Σε διαβούλευση αύριο το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι βασικές του διατάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider