Αντιδρά ανοδικά το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδρά ανοδικά το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή
Περαιτέρω ανησυχίες και εκνευρισμό στις αγορές προκαλεί η κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τελ. ενημέρωση 15:25

Περαιτέρω ανησυχίες και εκνευρισμό στις αγορές προκαλεί η κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, ενώ και η επίσκεψη Μπάιντεν μόνο στην αποκλιμάκωση δε φαίνεται να οδηγεί.

Το ζήτημα είναι πλέον, αν μετά τη χθεσινή αιματοχυσία θα αρχίζει σταδιακά και στη βάση της διπλωματίας να υπάρχει σε έναν πρώτο βαθμό μια κατάπαυση του πυρός και αποφυγή μιας μεγαλύτερης περιφερειακής έντασης στην περιοχή.

Από την άλλη, τα μακροοικονομικά ήταν ο κύριος μοχλός των αγορών χθες, καθώς τα πολύ ισχυρά στοιχεία για τις ΗΠΑ οδήγησαν τους επενδυτές να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε τις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων σημαντικά υψηλότερα και υπήρξαν αρκετά νέα ορόσημα σε ολοκληρη την αμερικανική καμπύλη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού χτυπά νέα υψηλά στον κύκλο του 4,85% πλέον, και η απόδοση διετούς έφτασε επίσης σε υψηλό νέο κύκλου άνω του 5,21%.

Το sell off των ομολόγων βασίστηκε κυρίως στις πολύ ισχυρές λιανικές πωλήσεις για τον Σεπτέμβριο. Ο βασικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά +0,7% (έναντι +0,3% που αναμένονταν), ενώ υπήρξε και ανοδική αναθεώρηση του αριθμού του Αυγούστου. Επιπλέον, ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή ήταν επίσης ισχυρότερη από το αναμενόμενο, με +0,3% άνοδο τον Σεπτέμβριο (οι αναλυτές ανέμεναν σταθερή κίνηση), αν και με αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με τον Αύγουστο. Αυτά τα θετικά σημάδια για την οικονομία σήμαιναν ότι οι επενδυτές αποτίμησαν μια αυξανόμενη πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Στην πραγματικότητα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούσαν με πιθανότητα 59,5% μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το κλείσιμο χθες, η οποία είναι η πρώτη φορά που είναι πάνω από 50% από τις 3 Οκτωβρίου. Επιπλέον, κινήθηκαν για να αποτιμήσουν τις πιθανότητες μειώσων το 2024, με το επιτόκιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, να σημειώνει άνοδο κατά 11,9 μονάδες βάσης φτάνοντας σε νέο υψηλό κύκλου στο 4,78%.

Από τις κεντρικές τράπεζες, ομιλίες θα έχουν οι Waller, Williams, Bowman, Barkin, Harker και Cook της Fed, ενώ η Fed θα κυκλοφορήσει επίσης το Beige Book. Επιπλέον, Netflix, Tesla, Morgan Stanley και Procter & Gamble ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους σήμερα.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να χαράζει γραμμή με βάση τις ξένες αγορές, αφήνοντας για ακόμη μία φορά στην άκρη τα εγχώρια θεμελιώδη και τις προοπτικές των εισηγμένων, με την επενδυτική βαθμίδα και από τη S&P να βρίσκεται κοντά. Επιπλέον, δε γίνεται σαν αγορά να χαράζεις πορεία με το τι κάνει η «πανάκριβη» αγορά των ΗΠΑ, αλλά και μετάπειτα οι ευρωπαϊκές. Σαφώς δίνουν έναν τόνο, αλλά εδώ και αρκετό καιρό το ΧΑ δείχνει ανύμπορο να στραφεί στα του οίκου του και της οικονομίας. Όλα τα θετικά νέα και οι αναβαθμίσεις «καίγονται», υπό το βωμό του τι κάνουν οι διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να ακολουθούν χωρίς δεύτερη σκέψη και πάντα υπό το πρίσμα του πανικού, με τον τζίρο να χαμηλώνει αρκετά και τα δυνατά αγοραστικά χέρια να παραμένουν εκτός.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,89% στις 1.180,33 μονάδες, με τον τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,09% στις 2.889,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 2,03% στις 936,87 μονάδες.

Στις τράπεζες ισχυρή αντίδραση βγάζει η Eurobank με κέρδη 2,89% στα 1,5125 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,2% και τα 5,414 ευρώ και την Alpha Bank στο 1,2% και τα 1,262 ευρώ. Στα 2,886 ευρώ ενισχύεται η Πειραιώς με κέρδη 3,29%.

Ισχυρή αντίδραση από την αρκετά υποτιμημένη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με μίνι ράλι 3,93% που φτάνει στα 14,29 ευρώ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,56% και τα 12,98 ευρώ. Ανοδικά κινούνται ΕΛΠΕ με κέρδη 3,13% και ΜΟΗ στο 0,97%, ενώ αγοραστική αντίδραση 1,04% βγάζει η Cenergy στα 5,82 ευρώ.

Κέρδη 1,15% για την ΕΕΕ στα 24,58 ευρώ και 1,02% για τη ΔΕΗ. Προσπάθεια αντίδρασης και για την Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider