Stock picking στο Χρηματιστήριο - Μαζεύεται η προσφορά στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stock picking στο Χρηματιστήριο - Μαζεύεται η προσφορά στις τράπεζες
Τραβούν την προσφορά στις τράπεζες οι αγοραστές. Υψηλότερα Τιτάν, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Τελ. ενημέρωση 14:20

Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο, με διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και με τον ΓΔ να αρχίζει να κοιτάζει προς υψηλότερα επίπεδα και προς τις 1.500 μονάδες με κάποιες μικρές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αποτίναξης των γρήγορων.

Τράπεζες και blue chips πρωταγωνιστούν με συνεχείς τοποθετήσεις από ξένους θεσμικούς και μη καθώς αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν στο ραντάρ των μεγάλων ξένων funds, με τα placements, τα IPOs και τις εταιρικές εκδόσεις να αποτελούν τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε οι ξένοι να τοποθετηθούν και να λάβουν τον όγκο μετοχών ή ομολογιών που θέλουν.

Παράλληλα, όλα κινούνται στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς με το Μ. Μαξίμου να αποφασίζει αν τελικά θα δοθεί το 22% ή το 27% και σε τι εύρος τιμής. Η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά οι ανάδοχοι θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με την ΕΤΕ να ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση ενώ αρχικώς πρότεινε την πώληση του 22% με το υπόλοιπο 5% να μεταφέρεται προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα και σε υψηλότερες τιμές, πλέον αρχίζει να βλέπει με καλύτερο μάτι την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ απο την Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της σε επίπεδο κερδοφορίας και συνάμα και στην τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε η J.P. Morgan, μετά το νέο business plan που παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Χ. Μεγάλου. Ο οίκος διατηρώντας τη σύσταση «overweight» αυξάνει την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 5,35 ευρώ, από 5 ευρώ προηγουμένως (δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 10,7%, 12% COE - κόστος κεφαλαίου - και 1,5% growth). Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 5,7x για το 2025 (μετά την αποπληρωμή κουπονιών για AT1) και δείκτη P/TBV στο 0,6x.

Παράλληλα, ιστορικό υψηλό κερδοφορίας θα καταγράψει το 2023 o όμιλος Titan Cement International, σύμφωνα με μια συνοπτική ενημέρωση που παρέχει, ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στις 13 Μαρτίου. Όπως προκύπτει από τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.540 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη (EBITDA) αναμένεται να υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 331 εκατ. ευρώ το 2022), χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τα οφέλη από την αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα -ως αποτέλεσμα των επενδύσεων- και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Στο ταμπλό, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «ο ΓΔ συνεχίζει να προσπαθεί να αφήσει πίσω το 1.400 κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο άμεσα ή τουλάχιστον χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει. Θυμίζουμε ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα παρόλα αυτά δεν χρειάζονται μονοτασικές τάσεις και είναι σίγουρα καλύτερα οι αργές κινήσεις και όγκους σε όλα τα επίπεδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1.425-1.430 είναι το πάνω μέρος του καναλιού που δύσκολα μπορεί να κατοχυρωθεί σε αυτή την φάση. Όσο bull και αν είναι η αγορά και στο εβδομαδιαίο γράφημα χρειάζεται μία διόρθωση είτε χρόνου είτε και τιμών για να μπορέσει να δώσει συνέχιση της κίνησης. Ο τραπεζικός αντίστοιχα δοκίμασε 3 φορές να χάσει το Long και τις τρεις το διέσωσε με το στοπ να είναι στο 1201 σε κλείσιμο ημέρας.

Στα διεθνή να σημειωθεί πως η Wall Street επιστρέφει στη δράση σήμερα με τα βλέμματα να στρέφονται στα μεγέθη που θα ανακοινώσει η Walmart, προτού η Nvidia αναλάβει τα ηνία στο αυριανό κλείσιμο. Οι ανακοινώσεις της Nvidia θα είναι ιδιαιίτερα κρίσιμες, καθώς το Magnificent 7 συνέχισε να τροφοδοτεί το ράλι μέχρι στιγμής για φέτος, με απόδοση +10,65% από τις αρχές του έτους (για το Mag7), με την Nvidia να σημειώνει το ισχυρότερο ράλι σε ολόκληρο τον S&P 500 με άνοδο +46,63%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες 0,01% στις 1.422,20 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ελαφρώς τα 50 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,14% για τον FTSE 25 και -0,54% για τον τραπεζικό στις 1.232,65 μονάδες.

Βαρύτερες απώλειες για την ΕΤΕ στο -1,19% και τα 7,144 ευρώ, δείχνοντας αδυναμία σταθεροποίησης και συνέχισης της ανοδικής κίνησης, με την Πειραιώς στο -0,45% και τα 3,96 ευρώ και την Alpha Bank στο +0,38%. Απώλειες 0,78% για την Eurobank στα 1,905 ευρώ.

Από την άλλη ξεχωρίζει η άνοδο της Τιτάν στο 3,01% και τα 25,70 ευρώ, που σηματοδοτεί νέα υψηλά με τη Τέρνα Ενεργειακή στο 2,26% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,69% επίσης σε νέα υψηλά 52 εβδομ.

Κέρδη 0,25% για τα ΕΛΠΕ, 0,8% για την ΕΕΕ και 0,53% για την ΔΑΑ. Πάνω από τα 14,13 ευρώ ο ΟΤΕ. Απώλειες και profit taking για Ελλάκτωρ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ. Στο -2,43% η ΜΟΗ, ενώ απώλειες 0,69% καταγράφει η Μυτιληναίος. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με υπέρβαση των 12 ευρώ στα 12,08 ευρώ πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιτάν: Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας για τον Όμιλο το 2023

Κατώτατος μισθός: Από 4% έως 16,5% οι προτάσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων για την αύξηση του Απριλίου

ΤΑΙΠΕΔ: Προ των πυλών οι διαγωνισμοί για επιχειρηματικά/logistics centers 1,5 δισ. ευρώ σε Φυλή και Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider