Με τον αραμπά το Χρηματιστήριο - Μακριά από το διεθνές ράλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τον αραμπά το Χρηματιστήριο - Μακριά από το διεθνές ράλι
Με αρνητικό πρόσημο ο ΓΔ λόγω ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Σε ρυθμούς trading κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο παραμένοντας σε ένα στενό εύρος κίνησης, αφομοιώντας περισσότερο τα τρέχοντα επίπεδα, διαφοροποιούμενο πλήρως από το διεθνές ράλι.

Μάλιστα το Χρηματιστήριο δεν συγκινήθηκε καθόλου, τόσο από το ράλι της Wall Street, όσο και από την αντίδραση ελατηρίου των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να απογειώνεται κατά 1,6% και τον CAC 40 κατά 1% σχεδόν, μεταπηδώντας από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο, όπως και ο Nikkei, νωρίτερα. Οι περισσότερες μεγάλες διεθνές αγορές άνοιξαν με ανοδικό gap μετά τα αποτελέσματα της NVIDIA και την έντονη άνοδο που πυροδοτεί ο κολοσσός των τσιπς σε όλο το αμερικανικό ταμπλό και συνάμα σε όλες τις αγορές, καθώς το AI αποτελεί μια επανάσταση που ριζώνει σε όλους τους κλάδους και τις οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο το ΧΑ κινήθηκε με τον αραμπά του, κλείνοντας μάλιστα και με αρνητικό πρόσημο, φτάνοντας μέχρι και στις 1.218,10 μονάδες. Βέβαια, παρά την υποτονικότητα των δύο τελευταίων ημερών, το ΧΑ στοχεύει προς τις 1.450 με 1.500 μονάδες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «η αφομοίωση των πρόσφατων κερδών του ΧΑ αποτελεί ευπρόσδεκτο σενάριο, καθώς το προηγηθέν ράλι «χρειάζεται ανάσες» και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να προκαλέσουν τους νικητές στο να «περάσουν απ'το ταμείο». Η συνολική εικόνα της δευτερογενούς ελληνικής Αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των διεθνών Επενδυτών προς το ελληνικό Αξιόχρεο. Οι διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της χθεσινοβραδινής δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως «βαρόμετρο» του επενδυτικού κλίματος της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας. Πάντως, τη στιγμή που το bullish συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν εκτός νυμφώνος, η υπερβολική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500 εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς. Αλλού, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έφτασε το ιστορικό του υψηλό μετά από 35 χρόνια και η Κίνα μείωσε το 5ετές βασικό στεγαστικό επιτόκιο στην προσπάθειά της να τονώσει την Αγορά κατοικίας.

Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, διεθνώς αλλά και στο ΧΑ, την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν «too far, too fast» ράλι του δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου».

Να σημειωθεί πως η NVIDIA ανακοίνωσε έσοδα 22,1 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο (έναντι 20,4 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές), που αντιπροσωπεύει μια εκτόξευση κατά 265% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πέραν αυτού, Jensen Huang, CEO της NVIDIA έδωσε καθοδήγηση για έσοδα 24 δισ. δολάρια για το τρέχον τρίμηνο (αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 21,9 δισ. δολάρια), με τον ίδιο να επισημαίνει πως βρισκόμαστε σε ένα «σημείο αιχμής» για την τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή καταγράφει ισχυρό ράλι, που ξεπερνά το 14%, ενώ δυναμώνει τη θέση των «ταύρων» συμπαρασύροντας πλήθος, μετοχών, κλάδων και χρηματιστηρίων προς τα πάνω.

Στα αποτελέσματα, αύξηση κατά 36,8% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο ΟΤΕ αλλά και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές που φτάνουν στα 501 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,71 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 23%, αλλά και νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Η αγορά φαίνεται να απογοητεύτηκε κυρίως από τη μερισματική πολιτική του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η πολιτική επιβράβευσης των μετοχών φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα νέα δεδομένα ως προς την επιβράβευση των μετόχων είναι μάλλον ουδέτερη κατά την άποψη των αναλυτών και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε re-rating.

Στο Χρηματιστήριο αρκετοί επενδυτές άρχιζαν να εμφανίζουν τάσεις υψοφοβίας και προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, κατοχύρωναν μέρος αυτών, παραβλέποντας πως ο ΓΔ σήμερα κράτησε τις 1.415 μονάδες. Βέβαια, μια «τρύπα στο νερό» κάνουν μιας και στις επόμενες συνεδριάσεις που η αγορά συνεχίζει την ανιούσα εισέρχονται και κυνηγούν, κύκλος που επαναλαμβάνεται συχνά - πυκνά. Το insider.gr έχει επισημάνει πολλάκις πως δεν έχει φτάσει η ώρα της διόρθωσης και οι επενδυτές δε θα πρέπει να κατακλίζονται από αίσθημα φόβου στην πρώτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση της αγοράς, μιας και οι traders θέλουν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα ώστε να αγοράσουν ξένοι παίκτες φθηνότερα αλλά και να επιβιβαστούν και άλλοι στο «τρένο της ανόδου» που μόλις έχει ξεκινήσει για τους long term. Χθες να σημειωθεί πως για μια ακόμη φορά οι δημοπρασίες απογοητεύτησαν τους profit takers και τους λιγοστούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να κλείσουν τις short θέσεις τους στις τράπεζες, έγινε και σήμερα σε μικρότερο μεν βασθμό, με τον ΔΤΡ από το πτωτικό gap που άνοιξε να κλείνει χθες σε υψηλό ημέρας συνεχίζοντας ήπια ανοδικά σήμερα, μαζεύοντας δυνάμεις. Γιατί υπάρχουν και αυτοί... σε ένα ισχυρό bull run, όπως αυτό του ΧΑ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης δεν κράτησε τις 1.420 μονάδες, υποχωρώντας στις δημοπρασίες λόγω ΕΕΕ και ΟΤΕ κατά 0,07% στις 1.419,25 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα οριακά τα 110 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,08% στις 3.447,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,38% στις 1.238,75 μονάδες.

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Alpha Bank που ανεβάζει ρυθμούς με στόχο τα 1,89 ευρώ. Σήμερα κατέγραψε άνοδο 0,88% στα 1,727 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,42% και τα 1,90 ευρώ. Ήπια άνοδος για ΕΤΕ στο 0,19% και τα 7,244 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,05% και τα 3,97 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή των ΕΛΠΕ στο 2,38% και τα 8,19 ευρώ, με την Τιτάν στο 1,36% (26,05 ευρώ) και την Aegean στο 1,13% (12,54 ευρώ). Ράλι άνω του 3% για τη Σαράντης που έφτασε τα 9,70 ευρώ, με χαμηλό τζίρο.

Στα 37 ευρώ η Μυτιληναίος και στα 11,95 ευρώ η ΔΕΗ με ήπια άνοδο. Από την άλλη ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του ΟΤΕ που διολίσθησε κατά 2,66% στα 13,53 ευρώ. Ήπιο profit taking στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΝΕΡΓ με την πρώτη να υποχωρεί κατά 0,82% και τη δεύτερη κατά 0,98%. Απώλειες στις δημοπρασίες για την ΕΕΕ μετά το ανοδικό σερί, κλείνοντας στο -0,66% και τα 28,81 ευρώ. Πτώση για Jumbo (-1,29%) και ΟΠΑΠ (-0,25%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι στους ρυθμούς της Nvidia στην Wall Street

Mytilineos: Νέα μεγάλη βιομηχανική μονάδα στον νομό Μαγνησίας - Τι θα παράγει

gazzetta
gazzetta reader insider insider