Στους ρυθμούς του placement στην Πειραιώς το Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις στο ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους ρυθμούς του placement στην Πειραιώς το Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις στο ταμπλό
Σε υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο, μετρώντας αντίστροφα για το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τελ. ενημέρωση 11:25

Σε υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο, μετρώντας αντίστροφα για το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο μεγαλύτερος θόρυβος στην αγορά προέρχεται από το flow στα παράγωγα, ενώ επενδυτές διαφόρων χαρακτηριστικών και κυρίως οι γρήγοροι βγάζουν κάποιες πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε να τοποθετηθούν στο placement, κάνοντας για πολλοστή φορά λάθος, αν θεωρούν πως θα βρουν και πάρουν τα κομμάτια που θέλουν στο εύρος που θα οριστεί από τους αναδόχους (διαβάστε περισσότερα στη χθεσινή ανάλυση). Να σημειωθεί πως μόνο στα παράγωγα διακινήθηκαν την Παρασκευή πάνω από 10 χιλ. συμβόλαια της Πειραιώς και χθες, Δευτέρα, πάνω από 5 χιλ.

Βέβαια, αγορά διατηρώντας της 1.410 μονάδες περίπου συνεχίζει να καλοβλέπει τις 1.450 μονάδες, με την εικόνα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να αλλάζει με την απώλεια τν 1.398 μονάδων.

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «τεχνικά ο ΓΔ δεν έχει προβληματιστεί και συνεχίζει να μας έχει Long από τις 24 Οκτωβρίου και τις 1.190 μονάδες. Το πολύ σημαντικό δεδομένο που έχουμε είναι ότι το stop μας απέχει πέριξ του 2% και είναι λογικό στην ζώνη πάνω από το 1.400 να έχει μνήμες από το τεχνικό παρελθόν γεγονός που θα προκαλεί νευρικότητα και διακυμάνσεις. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη εικόνα μας δείχνει ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ακόμα και αν χρειαστεί να βγει μία διόρθωση».

Ο ΓΔ συντηρείται έντεχνα παρόλα αυτά αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει έξοδο. Το 1.410 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει στην ζώνη του 1.375-1.385 με το 1.383 να είναι και το στοπ μας σε ημερήσιο κλείσιμο. Βόρεια πλέον η αντίσταση είναι το 1.444. Η αγορά θέλει αρκετή προσοχή μέχρι να δούμε τις προθέσεις της τις επόμενες συνεδριάσεις.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το insider.gr στον προθάλαμο για την έξοδο στις αγορές, έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τελικές αποφάσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, έτσι ώστε η εκκίνηση του placement να γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου, εκτός απροόπτου.

Στο πλαίσιο αυτό, από μέρα σε μέρα πλέον, η Διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, και μόλις την λάβει το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως το ίδιο βράδυ. Παράλληλα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή Παρασκευή. Παράλληλα, διαπιστώνεται πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να υπερκαλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά του 27% των μετοχών και μάλιστα, με χαμηλό discount. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Eurobank: Υπέρβαση του στόχου για την εθελούσια έξοδο – 600 αιτήσεις, η Τράπεζα θα αποφασίσει πόσες θα αποδεχτεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider