Ισχυρό comeback των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Γλίτωσαν τα χειρότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό comeback των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Γλίτωσαν τα χειρότερα
Ο φόβος που δημιούργησαν οι traders έστειλε εκτός τους «γρήγορους» και τους βραχυπρόθεσμους. Τράβηξαν την προσφορά οι ξένοι και μακροπρόθεσμοι.

Ο φόβος δεν είναι ο κατάλληλος σύμμαχος όταν πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες και σωστές επενδυτικές επιλογές και ειδικά όταν πρόκειται για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για πολλοστή φορά οι traders δημιούργησαν έντονο θόρυβο στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, όπου με ισχνό τζίρο προσγείωσαν την αγορά μέχρι και σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, στις 1.396 φοβίζοντας έτσι αρκετούς βραχυπρόθεσμους που έσπευσαν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Φυσικά, η εικόνα αυτή άλλαξε με ισχυρά αγοραστικά χέρια να τραβούν την προσφορά ειδικά σε μετοχές όπως τη ΔΕΗ, την ΕΤΕ και άλλους και από το -1% ο ΓΔ έκλεισε με περιορισμένες απώλειες. Η όποια μεταβλητότητα ενισχύεται και από τις κινήσεις αναδιάταξης θέσεων των χαρτοφυλακίων λόγω του αυριανού rebalancing της MSCI όπου στο βασικό δείκτη δεν αναμένονται αλλαγές αλλά στον MSCI Greece Small Cap θα υπάρξουν οι δύο προσθήκες των Intralot και Intrakat.

Παράλληλα, ο θόρυβος όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές το insider.gr έρχεται από το τζογάρισμα που γίνεται στα παράγωγα από Έλληνες παίκτες καθώς θεσμικοί και ξένοι δεν έχουν καμία παρουσία σε αυτό το προβληματικό κομμάτι της αγοράς. Εκεί εστιάζει κυρίως το εγχώριο retail και τα prop book των χρηματιστηριακών με κινήσεις arbitrage.

Στα εγχώρια τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στην Πειραιώς και στην επικείμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά στα διεθνή τα βλέμματα στρέφονται την πολύ σημαντική ανακοίνωση του δομικού PCE πληθωρισμού αύριο στις ΗΠΑ.

Στην Πειραιώς όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αύριο και την Παρασκευή, όπου αναμένεται και η ολοκλήρωση του wall crossing. Όπως ανέφερε το insider.gr, στο πλαίσιο αυτό, από μέρα σε μέρα πλέον, η Διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, και μόλις την λάβει το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως το ίδιο βράδυ. Παράλληλα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή Παρασκευή. Παράλληλα, διαπιστώνεται πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να υπερκαλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά του 27% των μετοχών και μάλιστα, με χαμηλό discount. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, «bullish» για τις μετοχές των τέσσαρων συστημικών τραπεζών δηλώνει η Pantelakis Χρηματιστηριακή, βλέποντας ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής για ένα περαιτέρω re - rating, καθώς η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την υψηλή κερδοφορία του 2023, τη στιγμή που αποκαθίστανται οι χρηματικές διανομές ενώ και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις εκδόσεις χρέους τροφοδοτούν επίσης το μετοχικό σκέλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank από 2,30 ευρώ προηγουμένως, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ, στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ και στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ (χωρίς να εντάσσει ακόμη την ενοποίηση της Ελληνικής εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών που θα την καθιστά πλέον ως θυγατρική του ομίλου - θετικός «καταλύτης» για τη συστημική τράπεζα).

Επιπλέον, σε ενημέρωση των εκτιμήσεών της για την Εθνική Τράπεζα προχώρησε η Jefferies λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας και το νέο business plan που θα παρουσιάσει. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση Buy για τη μετοχή της ΕΤΕ με τιμή στόχο στα 8,80 ευρώ, ενώ μετά το guidance που θα θέσει ο CEO της ΕΤΕ, Π. Μυλωνάς πιθανότατα θα υπάρξει και re-rating. H Jefferies προβαίνει προς ώρας σε ελάχιστες αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη (1% χαμηλότερα το 2024-25).

Στο ταμπλό, η μετοχή της Μυτιληναίος πιέστηκε εκ νέου χάνοντας το επίπεδο των 36 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε 10 εκατ. ευρώ. Η μετοχή βρέθηκε μέχρι και στα 35,70 ευρώ, προτού μαζέψει κάπως στη συνέχεια, κλείνοντας στα 35,96 ευρώ.

Ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,30% στις 1.407,77 μονάδες, υπαποδίδοντας ξανά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street με τον τζίρο να παραμένει ξανά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,36% στις 3.418,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός χαμήλωσε κατά 0,45% στις 1.224,61 μονάδες γλιτώνοντας τα χειρότερα ωστόσο.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η ΕΤΕ με άνοδο 0,28% στα 7,154 ευρώ, ενώ πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν στα 7,17 ευρώ. Από την άλλη, ήπια πτώση για Πειραιώς (-0,51%) και για Alpha (-0,06%) ενώ η Eurobank διόρθωσε κατά 1,51% στα 1,888 ευρώ.

Μάλιστα παρά το comeback της ΕΤΕ το συμβόλαιο επέλεξαν οι market makers να το κλείσουν με discount, όπως και της Μυτιληναίος, αλλά με premium για τη Eurobank, την Πειραιώς και τη ΔΕΗ.

Από την άλλη, το απόλυτο comeback έκαναν μετά την ΕΤΕ που βρέθηκε μέχρι και στα 7,066 ευρώ, η ΔΕΗ που από τα 11,66 έκλεισε με ήπια άνοδο στα 11,85 ευρώ, αλλά και ο ΟΤΕ που από τα 13,34 ευρώ έκλεισε με κέρδη 0,52% στα 13,52 ευρώ.

Ράλι αντίδρασης από Cenergy στο 3,86% και τα 6,99 μετά το πτωτικό σερί, με τη ΒΙΟ να ακολουθεί στο 2,41% και τα 5,95 ευρώ. Κέρδη 0,47% για την ΕΛΧΑ στα 2,16 ευρώ. Από την άλλη, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ενώ κατά 0,96% υποχώρησε η Τιτάν έχοντας σημειώσει ένα ισχυρό ράλι από τις αρχές του έτους. Ήπια άνοδο για την ΕΕΕ και την Aegean.

Μάζεψε επιθετικά την προσφορά η Intracom στο -1,28% και τα 3,87 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήπια πτώση για Entersoft, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, EpsilonNet. Ρευστοποιήσεις σε ΑΒΑΞ, Profile.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider