Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο καθώς η αγορά σταθμίζει τις προοπτικές της προσφοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο καθώς η αγορά σταθμίζει τις προοπτικές της προσφοράς
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,40 δολάριακαι το Brent στα 93,44 δολάρια.

Κατεύθυνση αναζητά το πετρέλαιο την Τετάρτη υποχωρώντας αρχικά σε χαμηλό επτά ετών για να επανέλθουν στη συνέχεια σε ανοδική τροχιά.

Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση και τα συνεχιζόμενα lockdown στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα, επηρέασαν το κλίμα της αγοράς, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Από την άλλη, οι απειλές της Ρωσίας ότι θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας αντέστρεψαν το κλίμα δημιουργώντας μικρά σκαμπανεβάσματα στις τιμές.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Οι τιμές υποχώρησαν σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με το Brent να μειώνεται στα 91,20 ενώ στην αγορά ενισχύονται οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω της ενδεχόμενης μεγαλύτερης μείωσης της προσφοράς από την πλευρά του ΟΠΕΚ τους επόμενους μήνες αλλά και της ήδη σφιχτής αγοράς.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η προσφορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένη για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η διακοπή της απελευθέρωσης από το SPR (στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου) των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό δημιουργεί το περιβάλλον για μια παγκόσμια κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock.
Πρόσθετη ενίσχυση στις τιμές προσφέρουν και τα αμερικανικά αποθέματα τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, υποχωρώντας κατά περίπου 733.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

Η προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης έχει εντείνει τους φόβους για τη ζήτηση. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch δήλωσε την Τρίτη ότι η διακοπή του αγωγού Nord Stream 1 έχει αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

Τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα ενισχύουν τους φόβους για την πορεία της ζήτησης, καθώς η αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενισμό των κρουσμάτων Covid έχει επιβάλει lockdown σε μεγάλες πόλεις.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας μειώθηκαν κατά 9,4% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Τετάρτη.

Οι διεθνείς τιμές δέχονται επίσης πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (14:07 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,40 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,60% και το Brent στα 93,44 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,66%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζει το ανοδικό του σερί το δολάριο - Σε υψηλό 24ετίας έναντι γεν

ΕΕ: Νέα εμπόδια στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ουγγαρία - Απειλεί για «μπλόκο»

Ιράν για απόφαση OPEC+: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο από το πετρέλαιό μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider