Χρηματιστήριο: Έκανε το «8x8» και περιμένει τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έκανε το «8x8» και περιμένει τη Fed
Stock picking και συνέχεια σε υψηλότερα επίπεδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Stock picking και συνέχεια σε υψηλότερα επίπεδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιλέγουν προσεκτικά τίτλους και να αναμένουν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου για να τοποθετηθούν.

Σαφώς τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις κρίσιμες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, αλλά κυρίως το σήμα που θα δώσει ο Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις. Ο S&P 500 σημειώνει νέα υψηλά έτους πηγαίνοντας προς ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, στη βάση της ήπιας αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Μάιο, ο οποίος ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το consensus και συνεπάγεται ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στο υπάρχον εύρος μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις.

Το Χρηματιστήριο διαφοροποιείται μερικώς έναντι όλων αυτών. Όχι ότι δεν επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, αλλά βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο του κύκλου με άλλους «καταλύτες» που μπορούν να δώσουν ώθηση. Υπεραπόδοση οικονομίας, επενδυτική βαθμίδα, καλύτερη θέση τραπεζών και ισχυρά αποτελέσματα και προοπτικές εισηγμένων είναι μερικά από αυτά.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ηπείρου αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια επί περιόδου πανδημίας — με μία κίνηση. Ενώ τα 4 τρισ. ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που περιορίζεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.

Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από το πλεόνασμα μετρητών που έχουν παρκάρει στην ΕΚΤ οι τράπεζές της, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές της θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Καθώς τα 476,8 δισ. ευρώ των δανείων TLTRO λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες εταιρείες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS Group AG. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πάνω από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ».

Να σημειωθεί πως το εγκώμιο των ελληνικών τραπεζών έπλεξε εκ νέου η Deutsche Bank, τονίζοντας πως μπορούν να ξεχωρίσουν στη Νότια Ευρώπη, με βασικό «καταλύτη» το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι εισροές συνεχίζονται όπως και η αναδιάταξη θέσεων, με τις τράπεζες να καταγράφουν μια συσσώρευση πριν την επόμενη μεγάλη κίνηση, και τίτλους όπως η Aegean, η Jumbo, η Viohalco και η Cenergy να συνεχίζουν ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε το 8 στα 8 ανοδικά ημερήσια κλεισίματα, καταγράφοντας σήμερα άνοδο 0,65% στις 1.274,54 μονάδες, με τον τζίρο στα 104 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 3.092,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 1.028,83 μονάδες.

Στις τράπεζες υπεραπέδωσε ελαφρώς η ΕΤΕ με κέρδη 1,24% στα 6,05 ευρώ, με την Πειραιώς να συνεχίζει το ανοδικό σερί κλείνοντας στο 0,73% και τα 3,024 ευρώ και τη Eurobank στο 0,26% και τα 1,5305 ευρώ. Ήπια διόρθωτική κίνηση για την Alpha Bank στο 0,38% και τα 1,558 ευρώ.

Με νέο ράλι συνέχισε η Cenergy (5,18%) φτάνοντας στα 6,29 ευρώ, με τη Viohalco στο 4,45% και τα 6,10 ευρώ και την ElvalHalcor στο 2,12% και τα 2,02 ευρώ.

Απτόητη συνεχίζει και η Jumbo με κέρδη 2,98% στα 24,92 ευρώ και νέα πολυετή υψηλά.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε την πρόταση της για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ποσού 0,3220 Ευρώ ανά μετοχή μικτά, την οποία θα καταθέσει στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου 2023, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει σταθερό.

Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων για τον μήνα Μάιο, ούτε οι ιδιαίτερα ασταθείς καιρικές συνθήκες ούτε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τους διψήφιους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων στα καταστήματα του Ομίλου JUMBO. Στην τακτική ενημέρωση των μετόχων συνεταίρων, επισημαίνεται ότι και κατά τον ξεχωριστό μήνα Μάιο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση +11,7% περίπου.

Στα 10,30 ευρώ σκαρφάλωσε η Aegean με κέρδη 0,98%, ενώ από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,29% στα 14,18 ευρώ.

Υψηλά και ο ΟΠΑΠ, ένας ισχυρός όμιλος που προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα, από το ταμπλό μέχρι τα μερίσματα. Ο ΟΠΑΠ κατέγραψε νέα άνοδο 1,16% στα 16,58 ευρώ.

Από την άλλη ήπια διόρθωσε για ΔΕΗ και Μυτιληναίος όπως και για τη Lamda.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις. Fourlis, Intracom, Πλαστικά Θράκης, ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή κατέγραψαν άνοδο άνω του 2% και 1%, ενώ και η Alumil έφτασε στα 2,71 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jumbo: Αυξημένες 22% οι πωλήσεις στο 5μηνο - Πρόταση για μέρισμα 0,322 ευρώ μικτά

Γ. Περιστέρης: Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι το φθινόπωρο

Deutsche Bank: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ξεχωρίσουν στη Νότια Ευρώπη - «Καταλύτης» το Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider