Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το profit taking - Επιλεκτικές αγορές από τους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το profit taking - Επιλεκτικές αγορές από τους επενδυτές
Αντίδραση μετά τη χθεσινή διόρθωση με έμφαση στο stock picking, αναζητεί το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 11:30

Αντίδραση μετά τη χθεσινή διόρθωση με έμφαση στο stock picking, αναζητεί το Χρηματιστήριο. Μπορεί οι μεγάλες διεθνείς αγορές να κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα στη χθεσινή ημέρα, ωστόσο το ΧΑ έχει μπροστά του πολύ ισχυρούς «καταλύτες», όπως η επενδυτική βαθμίδα και η υπεραπόδοση της οικονομιας.

Παράλληλα, μετά από μια τόσο ισχυρή κίνηση από τον Οκτώβριο του 2022, είναι απαραίτητες κάποιες ήπιες διορθωτικές κινήσεις καθώς η αγορά θέλει να δώσει ευκαιρίες για επανα-τοποθετήσεις, αλλά και να «πετάξει εκτός» κάποιους που αναζητούν το εύκολο και γρήγορο χρήμα.

Γραμμή προς την αγορά δίνουν και οι προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, τον «οδικό χάρτη» των μέτρων στήριξης, φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών αυξήσεων σε φορολογούμενους με παιδιά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, επαγγελματίες που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνει μόνο τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2023 και 2024, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα αναμένεται να δοθούν το Σάββατο από τον Κωστή Χατζηδάκη στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο Θέμος Φιωτάκης, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής στο FX & EM Macro, της Barclays αναφέρει στο insider.gr πως «η πραγματική δυναμική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι αρκετά ισχυρότερη από ό,τι υπονοούν οι αξιολογήσεις των οίκων και συνάδει με άλλες καλύτερες - υψηλότερες αξιολογήσεις οικονομιών της περιφέρειας. Οι οικονομικές επιδόσεις θα καθορίσουν εάν πρόκειται για ένα κύκλο αναβαθμίσεων, αλλά οι συνθήκες εκκίνησης είναι θετικές. Όπως έχουμε αναλύσει, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον τρίτο της μεγακύκλο και έχει πολλές δυνατότητες όσον αφορά την ανάπτυξη, τη μετέπειτα πορεία της και την απόδοση των εγχώριων assets – ειδικά όσον αφορά τις μετοχές, ενώ και οι παγκόσμιες μακροοικονομικές δυνάμεις και οι εγχώριες εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είχα υποστηρίξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ως προς αυτό». Για το επόμενο διάστημα, τόσο οι φιλοαναπτυξιακές όσο και φιλικές προς το επιχειρείν πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, προσφέρουν το χώρο για να «ξεκλειδώσουν» μια περαιτέρω δυναμική», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στα επιχειρηματικά, ένα «ιστορικό υψηλό» σηματοδότησε η έκδοση του Ομολόγου της Mytilineos, καθώς η δημόσια προσφορά ολοκληρώθηκε με ρεκόρ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα, οι 456.000 ομολογίες (δηλαδή το 91,2% του συνόλου της έκδοσης) κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, με την κατανομή στους ειδικούς επενδυτές να διαμορφώνεται στο 8,8% (44.000 ομολογίες).

Από την άλλη, επιπλέον έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ θα μπορεί να αποκομίσει η Lamda Development από τον οικιστικό τομέα της επένδυσης στο Ελληνικό προσεχώς (8.000 units), αποκτώντας επιπλέον χρηματοδοτική ισχύ και επάρκεια. Ο εισηγμένος όμιλος, όπως προκύπτει από όσα παρουσιάστηκαν σε σχετική ενημέρωση στη χτεσινή investor day, μπορεί να βάλει στα ταμεία του αυτό το ποσό εφόσον οι τιμές πώλησης ενισχυθούν κατά επιπλέον 1.000 ευρώ/τ.μ. (πάνω από τη «βάση» των 7.800 ευρώ/τ.μ. το 2023).

Επίσης, επαναλαμβάνεται ο στόχος για IPO του ξεχωριστού φορέα των Malls στο ΧΑ το 2024. Με την κίνηση αυτή η Lamda στοχεύει σε κύρια προσφορά 150 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, που θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση της ανάπτυξης των Malls στο Ελληνικό και απομόχλευση ισολογισμού. Η νέα εισηγμένη οντότητα θα προσφέρει άμεση ορατότητα του απόλυτου ηγέτη της αγοράς ακινήτων λιανικής, με ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας που παράγουν εισόδημα, που προσφέρουν μέρισμα και ανατίμηση κεφαλαίου.

Στα διεθνή, όλα συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, με τα πρακτικά της Fed να δείχνουν προς την κατεύθυνση της συνέχειας των ήπιων αυξήσεων στα επιτόκια. Βέβαια τα δεδομένα από την αντίπερα όχθη, τόσο σε Ευρώπη (κυρίως Γερμανία) όσο και στην Κίνα δείχνουν ήδη μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια αρχίζουν να επιδρούν και «να δείχνουν τα δόντια τους».

Το ADP του Ιουνίου έδειξε μια πολύ σημαντική άνοδο κατά 497 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ήταν αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και υπερδιπλάσιο του consensus +225 χιλιάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM για τον Ιούνιο ενισχύθηκε επιστρέφοντας σε υψηλό 4 μηνών στο 53,9 (έναντι 51,2 που αναμένονταν), με κέρδη στις ενότητες των νέων παραγγελιών (55,5) και της απασχόλησης (53,1). Έτσι, μια συλλογή θετικών ειδήσεων έδωσαν μια πιο ισχυρή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές προηγουμένως.

Παράλληλα, μήνυμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια την Τετάρτη.

Οι αναφορές της Λόγκαν έρχονται αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Ιούλιο, που αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, τα σημάδια ισχύος που δείχνει η αμερικανική οικονομία το τελευταίο χρονικό διάστημα φανερώνουν πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν «ψύχει» την οικονομία στον ρυθμό που θα ήθελε η τράπεζα.

Στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,35% στις 1.274,93 μονάδες με τον τζίρο στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,43% στις 3.070,35 μονάδες με τον τραπεζικό να αντέχει των πιέσεων στο -0,45% και τις 1.014,91 μονάδες.

Υψηλότερες πιέσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών καταγράφονται σε Μυτιληναίο (1,89%), Τιτάν (-1,48%), Jumbo (-2%) αλλά και σε ΜΟΗ στο -1,58% που βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Συνεχίζουν πτωτικά ΔΕΗ και Aegean , ενώ μεκτιά πρόσημα καταγράφονται σε τράπεζες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,26%, με την ΕΤΕ και την ΠΕΙΡ στο -0,3%. Κέρδη 0,53% για την Alpha Bank.

Από την άλλη ξεχωρίζει η μετοχή της ΕΕΕ με ισχυρή άνοδο και αντίδραση στο 2,43% και τα 27,37 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Έσοδα «μαμούθ» από τον οικιστικό τομέα, πώς θα «ανεβαίνουν» κατά 1 δισ. ευρώ – Η IPO των Malls

ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider