Νέες βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο στον απόηχο των ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο στον απόηχο των ομολόγων
Συνεχίζεται η έντονη πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο. Απώλεια κρίσιμων στηρίξεων με τους short να ποντάρουν μέχρι και στις 1.000 μονάδες.

Συνεχίζεται η έντονη πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο, αλλά και στις διεθνείς αγορές μετοχών καθώς τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ δείχνουν το δρόμο για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 336.000 από 227.000 τον Αύγουστο και 236.000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές έπεσαν εντελώς έξω αναμένοντας πως θα έφταναν στις 170.000. Η τόσο σφιχτή αγορά εργασίας δημιουργεί σενάρια για περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια προκειμένου να ξεπεράσει η ανεργία το 4% στις ΗΠΑ από 3,8% τώρα και να υπάρξει και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η μεταβλητότητα στις αγορές χτυπάει κόκκινο και κανείς δε μπορεί να ξέρει που θα πάνε οι μετοχές καθώς και στις ΗΠΑ απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις. Στο ΧΑ που αποτελεί και μια ρηχή αγορά και σε τέτοιες καταστάσεις ακολουθεί τη γραμμή των μεγάλων ξένων αγορών, όσοι επενδυτές είχαν μπει στην αρχή του ανοδικού κύματος συνεχίζουν να κλειδώνουν κέρδη, και όσοι θεώρησαν πως η «στάση» στις 1.200 μονάδες θα είναι η τελευταία προκειμένου να υπάρξει αντίδραση και υπό το φόβο και τον πανικό που τους κυριάρχησε για να μη γράψουν μεγαλύτερες ζημιές άρχισαν μερικώς να πουλάνε ακόμη και με ζημιές και να διαμορφώνουν short θέσεις στα παράγωγα. Συνεχές άδειασμα καταγράφεται επίσης σε χαρτιά όπως στην Τέρνα Ενεργειακή (χθες) που δεν ενεργοποιήθηκε buyback με τους short να πιέζουν μέχρι τέλους, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και πλέον και ΕΕΕ, δείχνοντας και τον πλουραλισμο των κινήσεών τους.

Από την άλλη, αντιφατικά μηνύματα δίνουν και οι τράπεζες, καθώς η Eurobank και η ΕΤΕ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως και η Alpha Bank που παραμένει κολλημένη στα 1,20 ευρώ, ενώ η Πειραιώς προς ώρας αντέχει παρά το ράλι που ξεπερνά το 85%.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας Αγορές Ομολόγων και Μετοχών. Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

Παράλληλα, υπερβολικές χαρακτήριζε τις ανησυχίες της αγοράς και κατά συνέπεια και τη διόρθωση που έχουν υποστεί οι μετοχές των εγχώριων συστημικών τραπεζών η AXIA.

Κάπως έτσι το πρόσφατο pullback διαμορφώνει ελκυστικά σημεία εισόδου για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την AXIA, που επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy», με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ (σταθερή), για τη Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας), για την Εθνική στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,70 ευρώ (από 3,4 ευρώ).

Από τη μεριά της, η BofA σημείωσε μετά το ταξίδι της στην Αθήνα, πως «ολοι όσοι συναντήσαμε, καθώς και οι επενδυτές που συμμετείχαν στο ταξίδι μας, ανησυχούσαν για την παγκόσμια οικονομία και τα πιθανά σενάρια «προσγείωσης» της οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει αρκετά εκτεθειμένη στις παγκόσμιες αγορές και τα ελληνικά assets μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα «liquidity squeeze» κατά τη διάρκεια ενός ευρύτερου sell off. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, μια ύφεση στην Ευρωζώνη σε ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, θα επηρεάσει επίσης την ελληνική οικονομία», όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Παράλληλα, η αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πρόκληση. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσει το ΤΧΣ μέχρι τα τέλη του 2025. Όπως αναφέρει στη στρατηγική του «το Ταμείο θα καταβάλει όλες τις εύλογες προσπάθειες για να διαθέσει όλες τις θέσεις του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από την ημερομηνία λήξης του, με ομαλό τρόπο, σύμφωνα με τον στόχο του να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει στην αγορά ότι θα λάβει ένα «fair value». «Συμφωνούμε πλήρως με τη στρατηγική ότι η πώληση των συμμετοχών του Ταμείου θα προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αυξάνοντας το free float των τραπεζών κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα των αγορών, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και αποδεικνύοντας την πρόοδο προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Η αποχώρηση ωστόσο του Ταμείου με «ομαλό τρόπο» θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση αναλόγως και των παγκόσμιων συνθηκών που θα επικρατήσουν στις αγορές» όπως τονίζει η BofA.

Περνώντας στην εικόνα του ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,48% στις 1.136,93 μονάδες, με τον τζίρο στα 84,16 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,59% για τον FTSE 25 στις 2.763,36 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -1,39% και τις 881,93 μονάδες. Ο ΓΔ βρίσκεται πλέον εντός ενός ισχυρού cluster στις 1.137 - 1.131 μονάδες που αν χαθεί θα φέρει απώλειες μέχρι και στις 1.000 μονάδες. Για την ακρίβει μέχρι και στις 998. Να σημειωθεί πως ο ΓΔ συμπλήρωσε εξι διαδοχικά εβδομαδιαία αρνητικά κλεισίματα, ενώ ήδη για τον Οκτώβριο οι απώλειες φτάνουν το 5,99%. Η απόδοση της αγοράς από τις αρχές του έτους φτάνει το 39,21%.

Στο κόκκινο η Eurobank ξανά με απώλειες 3,12% στα 1,4145 ευρώ, τον Πειραιώς να αντέχει ξανά με απώλειες 0,67% στα 2,67 ευρώ και την Alpha Bank στο -0,65% και τα 1,22 ευρώ. Περιορισμένες απώλειες 0,31% για την ΕΤΕ στα 5,064 ευρώ πλέον, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, οι short εστίασαν σήμερα ξανά σε άλλες μετοχές πιο δεικτοβαρείς, όπως η ΕΕΕ που υποχώρησε κατά 3,42% στα 24,32 ευρώ, στον ΟΤΕ που διολίσθησε κατά 2,5% στα 13,27 ευρώ, τη ΔΕΗ στο -3,14% και τα 8,805 ευρώ πλέον και τα ΕΛΠΕ στο -2,61%.

Παράλληλα, στο κόκκινο έκλεισαν ΟΠΑΠ στα 15,10 ευρώ, η Τιτάν στο -1,45% και τα 16,32 ευρώ, και η Aegean στο -1,57% και τα 10 ευρώ πλέον.

Απώλειες που ξεπέρασαν στο 3% για την Cenergy στα 5,68 ευρώ αλλά και για την Ελλάκτωρ στα 1,86 ευρώ.

Οι μόνες που διασώθηκαν στον 25αρη ήταν η ΕΥΑΠ στο 1,82% πάνω, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,16% και τα 12,26 ευρώ πλέον, και η Τέρνα Ενεργειακή στο 2,42% και τα 13,52 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «σήμα» της BofA μετά το ταξίδι της στην Αθήνα - Οι προκλήσεις και τα ρίσκα για οικονομία και αγορά

AXIA: Υπερβολικοί οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

ΤΧΣ: Ολοκληρώνεται σήμερα η Ανταγωνιστική Διαδικασία για την πώληση των μετοχών της Eurobank 

gazzetta
gazzetta reader insider insider