Νέο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 1.200 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «ράλι» στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 1.200 μονάδες
Συνέχεια στο ανοδικό σερί θα επιδιώξει να θέσει το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 11:40

Συνέχεια στο ανοδικό σερί καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο, με τις μεγάλες διεθνείς αγορές να δίνουν το ρυθμό και το δική μας αγορά να ακολουθεί σε αυτόν με μεγαλύτερη ένταση και δύναμη λόγω της αρκετά βίαιης πτώσης των τελευταίων ημερών.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αγορές καθώς η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα δώσει το σήμα για το πως θα κινηθούν τα χαρτοφυλάκια το επόμενο διάστημα. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναμένουν πως ο επίσημος ΔΤΚ θα βρεθεί στο +0,26%, ο οποίος θα ξεπεράσει ελαφρώς τον δομικό, τον οποίο βλέπουν στο +0,24%. Αυτό θα οδηγούσε τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 3,5% και 4%, αντίστοιχα, μειωμένα κατά 0,2 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα. Αν τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν δείξουν μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, τότε οι μετοχές θα αρχίζουν να ενισχύονται ακόμη περισσότερα και τα γεράκια της Fed να ηρεμούν σε ένα βαθμό.

Οι αγορές αυτή την εβδομάδα ανταποκρίθηκαν περισσότερο στις ομιλίες των κεντρικών τραπεζών παρά στα τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα δύο μαζί πρόσφεραν τις ιδανικές συνθήκες για να ενισχυθούν τα ομόλογα. Με το πετρέλαιο να υποχωρεί ξανά χθες (το WTI υποχώρησε 2,88%), πλέον βρίσκεται μόλις 1% υψηλότερα από ό,τι πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ.

Παράλληλα, τα πρακτικά της Fed έδωσαν έμφαση στις λεπτομέρειες της σημερινής ανακοίνωσης του ΔΤΚ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει ακόμη καταγραφεί μια εμφανής σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στις τιμές των βασικών υπηρεσιών εκτός από τη στέγαση». ΟΙ αγορές ωστόσο προεξοφλούν περαιτέρω την πιθανότητα αύξησης στην επόμενη συνεδρίαση τον Νοέμβριο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να δίνουν μόνο 10% πιθανότητα τώρα, από 14% την προηγούμενη ημέρα και 31% την περασμένη Παρασκευή μετά τις ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας.

Στην Ευρώπη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Knot, δήλωσε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού προς το στόχο το 2025 «θα ήταν μια αποδεκτή απόδοση για μένα», ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank Nagel είπε επίσης σε συνέντευξή του στο CNBC ότι «μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι μια επιλογή». Πέραν των σχολίων των κεντρικών τραπεζών, με τα επιτόκια να έχουν επιστρέψει από τα μηδενικά επίπεδα στο +5%, δε θα κάνει αίσθηση ούτε στις αγορές αλλά ούτε στην οικονομία μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, υπό το φόβο οικονομικού ατυχήματος. Η δουλειά που ήταν να γίνει έγινε και πλέον οι αγορές στρέφονται στο πόσο θα κρατηθούν τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα.

Παράλληλα, τα ρίσκα παγκοσμίως παραμένουν υψηλά και ενισχύονται συνεχώς, αλλά προς ώρας οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν πως η αιματηρή σύγκρουση Χαμάς - Ισραήλ θα μείνει σε αυτά τα πλαίσια, χωρίς την εμπλοκή άλλων. Αν «έβλεπαν» κάτι διαφορετικό το πετρέλαιο θα έπαιζε στο εύρος των 90 - 95 δολαρίων, με στόχο τα 100 δολάρια και πάνω.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, πιστοποίηση για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), καθώς αποτυπώνεται η διαρκής και βιώσιμη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας στο σήμερα αλλά και σε μεσοπρόθεσμη βάση, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει σε επίπεδο δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και απομείωσης χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1% φέτος, διαμορφούμενο ακόμα υψηλότερα στα επόμενα χρόνια. Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 2%, διατηρώντας το σταθερό και το επόμενο έτος, ενώ την τριετία 2026-2027-2028 η οικονομία θα παράγει ακόμη καλύτερο αποτελέσμα, στο 2,2%. Η προβολή του ΔΝΤ προσεγγίζει κατά πολύ επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου, θέτοντας ως στόχο το 1,1% φέτος, το 2,1% το 2024, και το 3% το 2025.

Το Ταμείο προσδοκά πως η Ελλάδα θα έχει σε ορίζοντα πενταετίας «πετάξει από πάνω της» ένας χρέος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 22,7% επί του ΑΕΠ, ήτοι από 168% του ΑΕΠ το 2023, στο 145,3% του ΑΕΠ το 2028.

Στο ταμπλό, η αντίδραση των αγοραστών τις δύο τελευταίες ημέρες ήταν άκρως ισχυρή, καθώς εκδηλώθηκε με ισχυρό τζίρο ενώ προέβη και σε αποφασιστική διάσπαση του απλό ΚΜΟ 200 στις 1.158 μονάδες και των 1.162 μονάδων όπου εντοπίζονταν ο εκθετικός ΚΜΟ 200. Πέραν αυτού ο τραπεζικός δείκτης πέρασε ξανά πάνω από τις 900 μονάδες και η διάσπαση των 921,70 μονάδων φέρνει νέο κύμα αγοραστικών εντολών, με ορίζοντα τις 1.000 μονάδες πλέον. Ο ΓΔ βάζει ξανά στο στόχαστρο τις 1.240 μονάδες, όπου θα αλλάξει τη δυναμική της αγοράς και θα φέρει μεγαλύτερη ηρεμία, βάζοντας και νέα κεφάλαια στο παιχνίδι που ακόμη παρατηρούν την εξέλιξη της κίνησης. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, με αιχμή την Alpha Bank, αλλά και τίτλοι όπως η Aegean, η ΔΕΗ, τα διυλιστήρια και η Μυτιληναίος.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 1,79% στις 1.196,87 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ήδη τα 22,61 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,74% στις 2.925,85 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 1,91% και τις 947,11 μονάδες.

Στις τράπεζες, ράλι καταγράφουν και οι τέσσερις με την Alpha Bank να σπάει και τα 1,30 ευρώ με κέρδη 2,39%, τη Eurobank στο 1,99%, την ΕΤΕ στο 1,89% και την Πειραιώς στο 1,55% και τα 2,884 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο για την Aegean στο 2,88% και τα 10,72 ευρώ, ενώ το ράλι συνεχίζει η Cenergy στο 3,61% και τα 6,32 ευρώ, η Μυτιληναίος στο 3,15% και τα ΕΛΠΕ στο 4,81% και τα 7,19 ευρώ. Ισχυρά κέρδη για Βιοχάλκο που πατά πάνω από τα 5 ευρώ, ενώ αντίδραση βγάζει και η ΕΧΑΕ στο 4,35%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PQH: Πουλάει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Το project «Alphabet» διαδέχεται την άγονη «Αριάδνη»

Πώς θα γίνετε νέοι επιχειρηματίες με κονδύλια από το ΕΣΠΑ - Όλοι οι όροι των 2 νέων επιδοτήσεων

ΥΠΕΝ: Υποχρεωτικό από κάθε προμηθευτή ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος με προαναγγελία τιμής 

gazzetta
gazzetta reader insider insider