Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο - «Βαρίδι» ξανά οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο - «Βαρίδι» ξανά οι τράπεζες
Οι profit takers έχουν δώσει σήμερα ήδη εδώ και τρεις συνεδριάσεις, τη στιγμή που η τάση υψοφοβίας καλά κρατεί.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Σε ρυθμούς Πειραιώς το Χρηματιστήριο εν αναμονή των ανακοινώσεων για το placement του ΤΧΣ το Χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει δείγματα αδυναμίας προσέγγισης υψηλότερων επιπέδων έναντι του διεθνούς ράλι.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με οριακά κέρδη παρόλα αυτά η αγορά διορθώνει. Αυτό σίγουρα θα φαίνεται στα χαρτοφυλάκια ειδικά εκείνα που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips. Η κίνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και το μοτίβο είναι το ίδιο όπως πάντα. Σε κάθε περίπτωση το χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά. Οι ξένες αγορές συνεχίζουν να μας σιγοντάρουν παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να παρατηρούμε day to day το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογούνται εύκολα παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες της».

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι πίσω από την υποτονικότητα, την αυτονόμηση και τη «δήθεν» πτώση της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς όλοι αναμένουν το placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Επενδυτές από το retail κυρίως αλλά και άλλοι, βγάζουν πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε να τοποθετηθούν στο placement, κάνοντας για πολλοστή φορά λάθος, αν θεωρούν πως θα βρουν και πάρουν τα κομμάτια που θέλουν στο εύρος που θα οριστεί από αναδόχους. Παράλληλα, μόνο στα παράγωγα διακινήθηκαν την Παρασκευή πάνω από 10 χιλ. συμβόλαια της Πειραιώς.

Όταν καιροφυλακτούν τα μεγάλα ξένα «σπίτια» για να αγοράσουν για πελάτες τους και για τους ίδιους θεωρούν οι Έλληνες επενδυτές ότι θα πάρουν σημαντικό τμήμα από την «πίτα». Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το placement θα βγει πέριξ του 3,55-3,65 ευρώ και εύχονται χαρακτηριστικά «καλή τύχη» σε αυτούς που πουλάνε εδώ για να αγοράσουν κάπως χαμηλότερα στη διαδικασία αποεπενδυσης του ΤΧΣ. Παράλληλα, μόνο τυχαίο δεν είναι πως η μετοχή κρατιέται επίμονα κάτω από τα 4 ευρώ και την Παρασκευή υποχώρησε σημαντικά, με τους ξένους να «σκουπίζουν» την προσφορά στα 3,91 με 3,92 ευρώ, γιατί προφανώς γνωρίζουν πως δε θα πάρουν όσα θέλουν από το placement.

Ανάλογες καταστάσεις γινόντουσαν και στην ΕΤΕ με το placement να γίνεται στα 5,30 και τη μετοχή να παραμένει σταθερά πάνω τα 7 ευρώ ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια του placement δε ξαναείδε τα επίπεδα όχι μόνο των 5,30 ευρώ, αλλά ούτε των 6 ευρώ. Χρηματιστές επισημαίνουν πως μετά το πέρας της διαδικασίας στην Πειραιώς, η μετοχή θα εκτοξευθεί προς τα 5 ευρώ.

«Τεχνικά ο ΓΔ δεν έχει προβληματιστεί και συνεχίζει να μας έχει Long από τις 24 Οκτωβρίου και τις 1.190 μονάδες. Το πολύ σημαντικό δεδομένο που έχουμε είναι ότι το stop μας απέχει πέριξ του 2% και είναι λογικό στην ζώνη πάνω από το 1400 να έχει μνήμες από το τεχνικό παρελθόν γεγονός που θα προκαλεί νευρικότητα και διακυμάνσεις. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη εικόνα μας δείχνει ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ακόμα και αν χρειαστεί να βγει μία διόρθωση», αναφέρει η Fast Finance.

Ο ΓΔ συντηρείται έντεχνα παρόλα αυτά αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει έξοδο. Το 1.410 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει στην ζώνη του 1.375-1.385 με το 1.383 να είναι και το στοπ μας σε ημερήσιο κλείσιμο. Βόρεια πλέον η αντίσταση είναι το 1.444. Η αγορά θέλει αρκετή προσοχή μέχρι να δούμε τις προθέσεις της τις επόμενες συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί πως μετά την τελευταία αναθεώρηση της MSCI οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι δεν σημειώθηκαν αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, ο οποίος αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil. Από την άλλη, στον δείκτη MSCI Greece Small Cap Index υπήρξαν 2 προσθήκες και συγκεκριμένα η Intralot και η Intrakat.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακές κινήσεις στο 0,03% στις 1.413,70 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. O FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,09% στις 3.429,55 μονάδες, με τον τραπεζικό να διολισθαίνει κατά 0,78% στις 1.222,88 μονάδες.

Βαρύτερες απώλειες για την Πειραιώς στο -1,63% και τα 3,856 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,88% και την ΕΥΡΩΒ στο -0,71%. Κάπως προσπαθεί να κρατήσει η Alpha Bank στο -0,15%.

Ισχυρά κέρδη από την άλλη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,39% και για την ΤΕΝΕΡΓ στο 2,35% και τα 16,54 ευρώ. Υψηλότερα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Με θετικό πρόσημο ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Lamda και ΕΥΔΑΠ, ενώ οριακές κινήσεις καταγράφονται για τη Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ρεκόρ ρευστότητας που «λιμνάζει» και αναζητεί υγιή ζήτηση για νέα δάνεια

Οι «βασιλιάδες» των μερισμάτων στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider