Σε ρυθμούς... Γαλλίας οι ευρωαγορές: Σε υψηλό διετίας το Παρίσι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς... Γαλλίας οι ευρωαγορές: Σε υψηλό διετίας το Παρίσι
Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις ευρωαγορές με το Παρίσι να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο - Ράλι 1,38% και στο Μιλάνο.

Τελευταία ενημέρωση 12:19

Άνοδος καταγράφεται στις ευρωαγορές με το Παρίσι να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ως εκλογική αποτυχία την επικράτηση της Μαρίν Λεπέν με 33% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Ειδικότερα, οι traders φαίνονται αισιόδοξοι πως το κόμμα της δεν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ξέφρενη άνοδος της Εθνικής Συσπείρωσης στις ευρωεκλογές είχε πυροδοτήσει ραγδαίο sell off σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα. Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,43% στις 513,63 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,77% στις 4.931 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται 0,38% στις 18.304 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,43% (έχοντας επιδοθεί σε ράλι 2,72% -υψηλό 2ετίας- νωρίτερα στη συνεδρίαση) στις 7.587 μονάδες. Oι μετοχές των βασικών τραπεζών της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, ενισχύονται μεταξύ 4,8% και 7,9%. Ο CAC 40 έκλεισε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική πειθαρχία της Γαλλίας υπό μία νέα κυβέρνηση.

Οι τιμές των γαλλικών, 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας τις αποδόσεις σε πτώση κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,272%, κάτι που βοήθησε να μειωθεί το spread μεταξύ του 10ετούς γαλλικού τίτλου και του αντίστοιχου γερμανικού σε μια ένδειξη κατευνασμού των ανησυχιών για τα γαλλικά οικονομικά. Το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων περιορίστηκε στις 73 μονάδες βάσης αφού την Παρασκευή είχε διευρυνθεί στις 85,2 μ.β. στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2012. Τις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το spread βρισκόταν κάτω από τις 50 μονάδες βάσης.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης που ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικά υπέρ της Λεπέν όσο άφηναν να εννοηθεί οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Τόνι Σίκαμορ, αναλυτής της IG. «Αυτό αυξάνει τις ελπίδες ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία ούτε θα είναι σε θέση να αυξήσει τις δαπάνες, μια πρόταση την οποία η γαλλική αγορά ομολόγων και το ευρώ κοιτούσαν με νευρικότητα» πρόσθεσε. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου και θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για το δεύτερο γύρο.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,43% στις 8.199 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στις 33.598 μονάδες με +1,34% και στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με +0,76% αγγίζει τις 11.027 μονάδες. Αυτή την ώρα, το ευρώ καταγράφει άνοδο 0,58% έναντι του δολαρίου στα 1,0776 δολάρια ανά ευρώ.

«Ο Μακρόν τελείωσε. Μπορεί να σταματήσει κάποιος τη Λεπέν;»

Tο άλλοτε κυρίαρχο κίνημα του Μακρόν «πεθαίνει» σχολιάζει το Politico σε ανάλυσή του με χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Μακρόν τελείωσε. Μπορεί να σταματήσει κάποιος τη Λεπέν;». Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν μια ταπείνωση τόσο προσωπική όσο και η εκπληκτική άνοδός του στην προεδρία ως «φρέσκο αουτσάιντερ» πριν από επτά χρόνια.

«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι η… ‘’αποτοξίνωση’’ της άλλοτε τοξικής Εθνική Συσπείρωσης φτάνει στα τελικά της στάδια», δήλωσε ο Μπρουνό Κοτρέ, πολιτικός αναλυτής στα ινστιτούτα Sciences Po. «Κέρδισαν τις ευρωεκλογές τρεις συνεχόμενες φορές, και η Μαρίν Λεπέν δύο φορές πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αν κερδίσουν τις δεύτερες σημαντικότερες εκλογές της Γαλλίας [τις βουλευτικές εκλογές], έχουν γίνει mainstream», πρόσθεσε.

Η ακροδεξιά θα μπορούσε να πάρει μεταξύ 230 και 280 εδρών στο κοινοβούλιο. Με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Εθνικού Ράλι Ζορντάν Μπαρντέλα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε μπορεί να το σταματήσει. Το πόσο κοντά θα φτάσει η Μαρίν Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της. Αφήνουν τις διαφορές τους στην άκρη και ενώνονται για να νικήσουν την ακροδεξιά;

Οι υποψήφιοι που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν από την εκλογική κούρσα ή θα συνεχίσουν την εκλογική κούρσα. Το βράδυ της Κυριακής, φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιος που κατέλαβε την τρίτη θέση αποσύρθηκε για να βοηθήσει έναν αντίπαλο να κερδίσει την Εθνική Συσπείρωση.

Από πλευράς της, η Εθνική Συσπείρωση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντέλα θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν η Εθνική Συσπείρωση είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της Εθνοσυνέλευσης.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα

Με μικτά πρόσημα άρχισαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιουνίου από την Κίνα, καθώς και τις μετρήσεις επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,26% σε υψηλό 3 μηνών, ενώ ο ευρείας βάσης Topix αναρριχήθηκε 0,49%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε σταθεροποιητικά, αλλά ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,76%. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε οριακά και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε κατά 0,23%. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

The Mart: Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας - Πού δρομολογούνται επενδύσεις

Συντάξεις Αυγούστου: Πληρωμή σε 2 «δόσεις» - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Τι σημαίνει «Ο Νοών νοείτω» που είπε ο κ Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ;

gazzetta
gazzetta reader insider insider