Ο Χουλιαράκης «τελειώνει» τα υπέρ - πλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Χουλιαράκης «τελειώνει» τα υπέρ - πλεονάσματα
Μιλώντας στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για τον δημοσιονομικό χώρο έως το 2022 δεν ισχύει πλέον.

Σε έμμεση παραδοχή ότι πλέον οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 δεν ισχύουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προεξοφλεί τη μη περικοπή των συντάξεων, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για τον δημοσιονομικό χώρο έως το 2022 δεν ισχύει πλέον.

Ουσιαστικά δημοσιονομικός χώρος είναι η διαφορά μεταξύ του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το πρόγραμμα, δηλαδή του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, και του στόχου που θεωρεί πως θα πιάσει η κυβέρνηση.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 διατυπωνόταν η εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96%, το 2020 θα ανέβει στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Σήμερα στη Βουλή ο κ. Χουλιαράκης αναθεώρησε τα παραπάνω υποστηρίζοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος έως το 2022 θα είναι 2% του ΑΕΠ.

«Ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το 2022 είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι σημαντικός για μια χώρα που βγαίνει από βαθιά κρίση», τόνισε σχετικά ο κ. Χουλιαράκης.

Υπερασπιζόμενος το προσχέδιο του προϋπολογισμού είπε πως για πρώτη φορά έχουμε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό που δεν διασπαθίζει το πολιτικό κεφάλαιο αξιοπιστίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παραφωνία των λεγομένων του κ. Χουλιαράκη σε σχέση με όσα υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης Για την ύπαρξη δύο σεναρίων στον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019», επανέλαβε αν και νωρίτερα ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει το αντίθετο.

«Η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα Μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση... και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης.

Να σημειωθεί πως χθες μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Χουλιαράκης είχε χαρακτηρίσει «λάθος» όσα λέγονται για δύο σενάρια.

Σε αυτό ο κ. Κουτεντάκης απάντησε ως εξής: «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος, ωστόσο είναι άλλο πράγμα να ειπωθεί ότι το Γραφείο κάνει λάθος χωρίς τεκμηρίωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider