Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θα διευκολύνει τις τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θα διευκολύνει τις τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων
Στις συζητήσεις συμμετέχουν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα στο insider.gr.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια έλαβε από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε αποκλειστικά στο insider.gr μία ημέρα νωρίτερα.

Μιλώντας στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και απαντώντας σε αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, εξετάζει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο SSM για τη μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων τους.

Αν και ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο θέλησε να δείξει πως η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος έχει μειωθεί στα 5 δισ. ευρώ, ότι το αξιόχρεο των τραπεζών έχει αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και πως οι καταθέσεις επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα.

Τόνισε δε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 δεν περιλαμβάνει δύο σενάρια, αλλά όπως τα προσχέδια όλων των χωρών της ευρωζώνης που υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, περιλαμβάνει το σενάριο βάσης και το σενάριο προθέσεων, δηλαδή αυτό που αποτυπώνει το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη και υποστήριξε πως αυτό επιτυγχάνεται, καθώς μειώνεται η εισοδηματική ανισότητα και μειώνεται η ανεργία.

Τέλος, επιτέθηκε σφόδρα στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας πως συνεχίζει να καταστροφολογεί παρά το ότι κανένα από τα σενάρια που προέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επαληθεύτηκε. Υποστήριξε δε πως το ίδιο θα συμβεί και με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider