Φοιτητική κατοικία: Οι προκλήσεις του καλοκαιριού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοιτητική κατοικία: Οι προκλήσεις του καλοκαιριού
Με την πρόωρη ανακοίνωση των βάσεων να επισπεύδει φέτος το κυνήγι φοιτητικής κατοικίας, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ανέδειξε τρεις νέες τάσεις, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Χρυσής Ευκαιρίας.

Με την πρόωρη ανακοίνωση των βάσεων να επισπεύδει φέτος το κυνήγι φοιτητικής κατοικίας, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ανέδειξε τρεις νέες τάσεις, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Χρυσής Ευκαιρίας. Πρόκειται για την ανεπάρκεια ικανού αριθμού ακινήτων να καλύψει τη ζήτηση, την καθολική άνοδο των ζητούμενων ενοικίων στις φοιτητικές περιοχές και τέλος, τη μείωση του διαχρονικού φοιτητικού ενδιαφέροντος για γκαρσονιέρες και την παράλληλη στροφή στην αναζήτηση κατοικίας με δύο δωμάτια και πάνω.

Δυσανάλογη η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά στις φοιτητικές περιοχές

Όπως δείχνουν οι αναζητήσεις στη Χρυσή Ευκαιρία, οι τρεις πιο περιζήτητες φοιτητικές περιοχές της Αττικής μετά την ανακοίνωση των βάσεων ήταν το Περιστέρι, ο Πειραιάς και του Ζωγράφου, ενώ τον Αύγουστο εκείνη που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στη ζήτηση ήταν ο Νέος Κόσμος (13,06%). Σε επίπεδο επαρχίας, πρώτη στις αναζητήσεις ήρθε η Πάτρα και δεύτερη η Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστική ήταν και φέτος η (διαχρονική) δυσαναλογία ζήτησης και προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση σε αυτές τις περιοχές, φαινόμενο περισσότερο έντονο στην επαρχία και λιγότερο στα φοιτητικά κέντρα της πρωτεύουσας. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα η ζήτηση ήταν είκοσι φορές μεγαλύτερη από την προσφορά, ενώ στου Ζωγράφου και στο Περιστέρι περίπου επταπλάσια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καταγράφηκε μείωση κατά περίπου 25% των προσφερόμενων ακινήτων συγκριτικά με πέρυσι. Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση διαθεσιμότητας της τάξεως του 37% στις συνοικίες του Περιστερίου και του Αιγάλεω, κάτι που οδήγησε σε μερικό μετριασμό της απόστασης ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση.

Τέλος, με την εξαίρεση κάποιων επαρχιακών πόλεων όπως τα Ιωάννινα και η Πάτρα, ο αριθμός ακινήτων προς ενοικίαση στις φοιτητικές περιοχές παρουσίασε συνολικά πτωτική τάση από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, η οποία όμως ανέκαμψε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως συνέβη και πέρσυ.

Αύξηση τιμών στα φοιτητικά διαμερίσματα

Περνώντας στο κόστος ενοικίασης συγκριτικά με πέρυσι, γεγονός είναι η αύξηση των τιμών, οι οποίες και μετά την ανακοίνωση των βάσεων κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά.

Ενδεικτικά, τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με εκείνον του 2021, στου Ζωγράφου η μέση τιμή ανά τ.μ αυξήθηκε κατά περίπου 7% και σχεδόν 11% στην Πάτρα και το Νέο Κόσμο. Παρομοίως, στην Πλατεία Βικτωρίας, η οποία ανέκαθεν θεωρούνταν μια οικονομική λύση για όσους σπουδάζουν στο κέντρο, η τιμή ανά τ.μ σημείωσε άνοδο κατά 12%.

Η τιμή και το μέγεθος σπιτιού που έψαξαν περισσότερο οι φοιτητές

Όπως καταγράφηκε στη βάση της Χρυσής Ευκαιρίας, από την ανακοίνωση των βάσεων και έπειτα οι περισσότερες αναζητήσεις στις φοιτητικές περιοχές έγιναν για σπίτια στα 350-450€, με την πλειοψηφία των κατοικιών προς ενοικίαση - ανεξάρτητα από το μέγεθός τους - να εντοπίζεται στο ίδιο εύρος τιμής.

Ταυτόχρονα, οι αναζητήσεις για γκαρσονιέρες ήταν σημαντικά λιγότερες από ό,τι για μεγαλύτερα διαμερίσματα με πάνω από ένα δωμάτια. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία συγκεντρώθηκε στην κατηγορία σπιτιών με δύο δωμάτια, κάτι που πιθανότατα στοιχειοθετεί την τάση της συγκατοίκησης με στόχο το διαμοιρασμό των υψηλών στεγαστικών εξόδων.

Οι αναζητήσεις με κριτήριο τα τ.μ. στα φοιτητικά κέντρα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση, αφού ως δημοφιλέστερη επιλογή αναδείχθηκαν τα σπίτια στο εύρος των 50-60 τ.μ.. Η προτίμηση αυτή στις μεγαλύτερες κατοικίες πιθανώς οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται συχνά πιο συμφέρουσες από τις γκαρσονιέρες, μιας και η τιμή των τελευταίων έχει ανέβει δυσανάλογα. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της προσφοράς, η πλειονότητα των διαθέσιμων κατοικιών συγκεντρώθηκε στην κατηγορία των 65 τ.μ. και άνω, ενώ τα σπίτια των 30-45 τ.μ. ήταν σημαντικά λιγότερα.

Νέες προκλήσεις για τους φοιτητές

Με την επάνοδο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε πλήρη λειτουργία μετά τα χρόνια της πανδημίας, η δυσαναλογία προσφοράς και ζήτησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενοικίασης, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων ενός σπιτιού λόγω της ενεργειακής κρίσης, συνιστούν για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους μια πρωτοφανή πρόκληση. Αναμένεται λοιπόν να φανεί αν το πρόσφατο στεγαστικό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, υποσχόμενο ανάμεσα σε άλλα την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγασης και την ανέγερση νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών, θα υλοποιηθεί μετριάζοντας τις δυσκολίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider