Με τράπεζες και Motor Oil πέρασε και από τις 1.320 μονάδες το ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τράπεζες και Motor Oil πέρασε και από τις 1.320 μονάδες το ΧΑ
Πειραιώς, Eurobank και Motor Oil υπεραπέδωσαν στέλνοντας την αγορά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street πατούν γκάζι μετά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το ΧΑ κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα αλλά συνέχισε ανοδικά, παίρνοντας «ανάσες» μετά τη χθεσινή ισχυρή ανοδική κίνηση και αφομοιώνοντας τα επίπεδα των 1.300 μονάδων.

Με επιλεκτικές αγορές και επιλεκτικό profit taking το Χρηματιστήριο σκαρφάλωσε προς τις 1.320 μονάδες με ικανοποιητικό, σχετικά, τζίρο που ενισχύθηκε στις δημοπρασίες. Πειραιώς, ΜΟΗ, Eurobank και Jumbo ηγήθηκαν της ανόδους, ενώ βγήκε κάποιο profit taking σε τίτλους που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα όπως η ΕΧΑΕ, και η ΔΕΗ, ενώ η Intrakat γύρισε θετικά στις δημοπρασίες.

Πιάνοντας το νήμα από τις ΗΠΑ, ισχυρότερη των εκτιμήσεων που είχαν κάνει οι αναλυτές αποδείχθηκε η κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο τα στοιχεία θα επηρεάσουν τη νομισματική πολίτική της Fed.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο επισημος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%.

Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου γενικού πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 5,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,4% τον Μάιο και έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Άλλα σημαντικότερα σημεία στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Beige Book (Τετάρτη), PPI, τις αιτήσεις ανεργίας (Πέμπτη) και την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Παρασκευή) που περιλαμβάνει τις σημαντικές σειρές προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, την Παρασκευή, η JPMorgan, η Citigroup και η BlackRock ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το Q2.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, τράπεζες, κατασκευές και ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων, που συνωστίζονται στο δρόμο προς την ανάκτηση του investment grade. Ώθηση φυσικά έδωσαν τόσο οι νέες άκρως ενθαρρυντικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley, όσο και η θετική πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Στα γεωπολιτικά για «μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Λιθουανία, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «στη σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας), με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας από μια θετική σκοπιά».

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 1.323,61 μονάδες, με τον τζίρο στα 110 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως κλεισίματα πάνω από τις 1.323 μονάδες, δηλαδή κατοχύρωση των επιπέδων αυτών στρέφουν το ενδιαφέρον προς τις 1.379,42 μονάδες που θα κρίνει πολλά.

Ο FTSE 25 σημείωσε νέα άνοδο 0,6% στις 3.207,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,42% στις 1.090,64 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς δείχνει ασταμάτηση μπαίνοντας σημερα στην κρίσιμη ζώνη των 3,35 - 3,81, όπου υπάρχει ένα καθοδικό χάσμα όπου αποτελεί ισχυρή αντίσταση. Η μετοχή ενισχύθηκε σήμερα κατά 2,48% στα 3,386 ευρώ, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 2,92% στα 1,6415 ευρώ, πραγματοποιώντας ένα άκρως δυναμικό διήμερο. Ήπια ανοδικά η Alpha Bank που προσπαθεί να υπερβεί τα 1,60 ευρώ, με την ΕΤΕ να κλείνει στο -0,22% και τα 6,336 ευρώ.

Τις εντυπώσεις έκλειψε σήμερα η μετοχή της Motor Oil με κέρδη 3,04% στα 23,70 ευρώ βγαίνοντας αποφασιστικά από τη ζώνη που συσσώρευε μετά δε και από την αποκοπή μερίσματος.

Κέρδη1,18% για τη Jumbo στα 27,40 ευρώ πλέον στοχεύοντα στα 30 ευρώ, με την Aegean στο 1,54% και τα 11,86 ευρώ και την ΕΕΕ στο 0,86% και τα 28,01 ευρώ.

Συνεχίζει να ρολάρει η μετοχή της Μυτιληναίος με κέρδη 0,62% σήμερα στα 32,60 ευρώ.

Πτώση για τον ΟΤΕ 1,51% στα 14,97 ευρώ μετά και την έκθεση της Eurobank Equities που υποβαθμίζει τη σύσταση σε hold από buy με τιμή στόχο στα 15,70 ευρώ.

Διόρθωτικές κινήσεις και profit taking σε ElvalHalcor, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ συνεχίζει να υποαποδίδει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στο -2,53% και τα 18,91 ευρώ, όσο δε κλείνει το deal με τη First Sentier.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Premia και Entersoft σκαρφάλωσαν σε υψηλότερα επίπεδα καταγράφοντας άνοδο 4,12% και 3,49% αντίστοιχα στα 1,314 και 5,34 ευρώ.

Νέο υψηλό για τη Fourlis στα 4,95 ευρώ, ενώ θετικές κινήσεις καταγράφηκαν σε EpsilonNet, Πλαστικά Θράκης και Ideal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ING: Η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης στην Ελλάδα και η μετάβαση στη νέα κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Τι αναφέρει στην επιστολή του προς ξένα funds και θεσμικούς ο Αλέξης Πατέλης

Αέριο: Μικρότερο «καπέλο» στις τιμές για καταναλωτές και ηλεκτροπαραγωγούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider