Χρηματιστήριο: Αναζητεί βηματισμό για υψηλότερα επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αναζητεί βηματισμό για υψηλότερα επίπεδα
Έμφαση στο stock picking. Υψηλότερα οι τράπεζες

Βηματισμό για υψηλότερα επίπεδα αναζητεί το Χρηματιστήριο, «παίρνοντας ανάσες» στα τρέχοντα επίπεδα και αναμένοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, που θα δώσουν σήμα.

Παράλληλα, το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς αγορές είναι άκρως θετικό. Η αγορά έκανε πάρτι σαν το 1999 αυτή την εβδομάδα, με το «ράλι» να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης τις τελευταίες 24 ώρες, με τα ομόλογα και τις μετοχές να αυξάνονται χάρη στις αυξανόμενες ελπίδες για μια «ήπια προσγείωση». Είναι δύσκολο να σταθεί κανείς εμπόδιο σε αυτό το αφήγημα αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ώθηση έδωσε τόσο ο πληθωρισμός, αλλά οι επενδυτές πήραν μια επιπλέον δόση αισιοδοξίας από μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εικόνα του δείκτη PPI, καθώς και από τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας που ήταν χαμηλότερες από το consensus.

Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 1,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Αυτό υποστήριξε μια νέα άνοδο πολλών περιουσιακών στοιχείων, με τον S&P 500 (+0,85%) και τον NASDAQ (+1,58%) να κλείνουν σε υψηλά 15 μηνών, την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού να υποχωρεί 9,4 μονάδες βάσης στο 3,77% και τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να κλείνουν σε υψηλό 2 μηνών στις 81,36 $/βαρέλι. Και όλα αυτά πριν ξεκινήσουμε τη σεζόν αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επενδυτές έγιναν ολοένα και πιο σίγουροι ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα σηματοδοτούσε την τελική αύξηση των επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου, παρά το σήμα της Fed στο πρόσφατο dot plot για δύο ακόμη.

Από την άλλη, η αγορά κινείται και σήμερα αρκετά προσεκτικά με έμφαση στο stock picking, ενώ τα βλέμματα παραμένουν στις τράπεζες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,36% στις 1.325,78 μονάδες, με τον τζίρο στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,49% στις 3.215,13 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 0,68% στις 1.092,44 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 1,36% στα 3,426 ευρώ με την Alpha Bank στο 1,25% και στα 1,614 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,8% και τα 6,32 ευρώ.

Ευρύτερα η Μυτιληναίος επανέρχεται σταθερά πάν από τα 32 ευρώ στα 32,18 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,81% και τα 14,64 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο 1,01% και την Intrakat στο 0,18%.

Ήπια άνοδος για ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ αλλά και για Jumbo Aegean.

Παράλληλα, προς μια δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση του guidance για φέτος φαίνεται να οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου φανερώνουν μια άκρως βελτιούμενη εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις, ανοιχτό το παράθυρο για τα φυσικά πρόσωπα

Έτοιμη η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμη αναβάθμιση των στόχων της

ΔΕΣΦΑ: Ευρωπαϊκή πύλη αερίου χρίζουν την Ελλάδα τα «σήματα» της αγοράς – Η επίπτωση στα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider