Νέος γύρος sell off στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 1.430 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος sell off στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 1.430 μονάδες
Νέες βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Αναζητεί στηρίγματα πλέον κοντά στις 1.415 μονάδες. Ξεπούλημα σε τράπεζες και άλλα blue chips.

Χωρίς ίχνος μαζέματος της προσφοράς και διαρκείς πωλήσεις - ακόμη όταν η αγορά έδειχνει κάπως να προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος των απωλειών - ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο.

Η εικόνα άκρως απογοητευτική για πολλές δεικτοβαρείς μετοχές και τις τράπεζες και όλα αυτά, όταν η Ευρώπη επιδίδεται σε ένα αξιόλογο μάζεμα και η Wall Street δεν έδειξε να διολισθαίνει στο βαθμό του ΧΑ. Η χθεσινή άνοδος σβήστηκε με τη σημερινή νέα κατρακύλα της αγοράς που προβληματίζει εντόνως το τελευταίο διάστημα. Παράγοντες της αγοράς αναζητούν τους λόγους πίσω από αυτή την διόρθωση και πιθανώς η αγορά να βλέπει κάτι ενόψει των ευρωεκλογών και του ποσοστού που μπορεί να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία.

Τεχνικά η αγορά αφού διέσπασε και το επίπεδο των 1.437 μονάδων αναζητά στήριξη πέριξ των 1.420 με 1.416 μονάδες (κράτησαν προς ώρας το επίπεδο Fibonacci στο 1.424). Το ξεφόρτωμα διάφορων μετοχικών καλαθιών και χαρτοφυλακίων ήταν διαρκές και αυτό είναι το κύριο σημείο προβηματισμού, τη στιγμή που αγορατές δεν ενεργοποιήθηκαν όπως έγινε σε άλλες μεγάλες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΔ ήταν στο -1,42% στις 16:45, όταν o S&P 500 ήταν στο -0,20%. Ο ΓΔ έκλεισε στο -1,57%, με τον S&P 500 στο -0,27%, τον DAX στο -0,5% και τον FTSE 100 στο -0,18% (ο Dow Jones σε θετικό έδαφος!)

Η προσφορά που έβγαινε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τους αγοραστές, στους οποίους έρχονταν τα χαρτιά εκεί που ήθελαν χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως αρκετά μεγάλα desk θέλουν να πετάξουν εκτός τόσο τους γρήγορους όσο και τους μικροεπενδυτές με πρόσχημα το φόβο που δημιουργούν, με τους ξένους και τους θεσμικούς να αγοράζουν στα χαμηλά που επιθυμούν.

Στα επιχειρηματικά τα βλέμματα στράφηκαν στη ΓΣ της Mytilineos. Συγκεκριμένα, σε Metlen μετονομάζεται η Mytilineos, με την πρόταση του Δ.Σ. να εγκρίνεται από τους μετόχους στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, σε ένα ιστορικό «σταθμό» για την εταιρεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μετονομασία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η μετοχή παρότι βρέθηκε μέσω του market making και των χειριστών στα 37,18 ευρώ με κέρδη άνω του 1%, εν συνεχεία έκαψε τους πρωινούς αγοραστές περνώντας και σε ανρητικό έδαφος. Αυτό έγινε και σε πολλές άλλες μετοχές γιατί έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι το ΧΑ. Ως τζόγο γιατί αυτό γίνεται τις τελευταίες ημέρες, και όχι ως επένδυση. Μια εύκολα χειραγωγούμενη και ρηχή αγορά.

Βαριές απώλειες με πολύ υψηλό τζίρο (13,7 εκατ. ευρώ) για τον ΟΠΑΠ που βυθίστηκε σήμερα κατά σχεδόν 2,28%, όντας και μια αμυντική μετοχή. Όταν λοιπόν αυτές οι μετοχές πέφτουν έτσι απλά τότε δε μπορεί να περιμένει κανείς σοβαρές άμυνες από την αγορά, που στην πρώτη πτώση βουλιάζει εξ ολοκλήρου με μόλις 3-4 μετοχές να προσπαθούν να κρατήσουν κάπως. Νέα βουτιά κατέγραψε η ΔΕΗ όπως και οι τράπεζες που έκλεισαν σε χαμηλό ημέρας (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ)

Η αγορά όχι απλώς δε μάζεψε αλλά έκλεισε στις δημοπρασίες και σε χαμηλό ημέρας. Ο ΓΔ βούλιαξε κατά 1,57% στις 1.424,69 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ (98,68 εκατ.). Ο FTSE 25 διολίσθησε κατά 1,61% στις 3.440,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 2,29% στις 1.235,49 μονάδες.

Στις τράπεζες, sell off καταγράφηκε σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ με την ΕΥΡΩΒ να μάχεται να κρατήσει.

Συγκεκριμένα, η ETE βούλιαξε κατά σχεδόν 3% στα 7,858 ευρώ, με την Πειραιώς στο -2,95% και τα 3,589 ευρώ και την Alpha Bank στο -2,53% και τα 1,54 ευρώ. Με ηπιότερες απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η ΕΥΡΩΒ στο -0,83% και τα 2,03 ευρώ.

Ξεπούλημα σε ΔΕΗ στο -2,3% και τα 11,05 ευρώ πλέον, με τον ΟΠΑΠ επίσης στο 2,28% και τα 14,54 ευρώ, τη ΜΟΗ στο -1,97% και τα ΕΛΠΕ στο -1,64%.

Βαριές απώλειες για την ΟΤΟΕΛ και την ΑΡΑΙΓ στο -3,37% και το -2,53%, με την πρώτη σε χαμηλό 52 εβδομ. στα 11,46 ευρώ.

Στο κόκκινο ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΧΑ, με την Ελλάκτωρ στο -2,39% και την ΕΥΔΑΠ στο -1,52%.

Κράτησαν κάπως ΜΥΤΙΛ (-0,44%), ΟΤΕ (-0,44%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,38%) και ΕΕΕ (-0,57%).

Αντίθετη κίνηση για Cenergy με άνοδο 0,44%, αλλά και για Σαράντης και Optima με κέρδη 1,99% και 0,51%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Η υστέρηση στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες που πρέπει να γίνει «προίκα»

Metlen το νέο όνομα της Mytilineos – Ευ. Μυτιληναίος: Έτοιμη για νέες κορυφές η εταιρεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider