Επιθετικές πωλήσεις πλήττουν το Χρηματιστήριο - Sell off σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθετικές πωλήσεις πλήττουν το Χρηματιστήριο - Sell off σε τράπεζες
Οι δύο κρίσιμες εβδομάδες για το Χρηματιστήριο. Από πληθωρισμό και MSCI μέχρι ΕΚΤ και ευρωκάλπες.

Τελ. ενημέρωση 15:45

Δύσκολη αποδεικνύεται η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους επενδυτές, έχοντας να διαχειριστούν πολλά μέτωπα.

Πληθωρισμός (σε Γερμανία και ΗΠΑ), αμερικανικό ΑΕΠ (Πέμπτη) rebalancing MSCI με αλλαγές σταθμίσεων και αξιολόγηση Fitch αποτελούν τα πεδία που θα δώσουν ρυθμό στην αγορά, ενώ έπεται την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φυσικά οι ευρωκάλπες.

Όπως φάνηκε και χθες υπάρχει στάση αναμονής που πολλάκις περνάει στα όρια της απαξίωση στο Χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους long, καθώς η τάση αποδυναμώνεται και οι profit takers συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όπως αναφέραμε, ο πληθωρισμός θα τεθεί ξανά στο επίκεντρο από σήμερα, καθώς έχουμε την ανακοίνωση του ΔΤΚ στη Γερμανία για τον Μάιο, ενόψει της και της ανακοίνωσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ την Παρασκευή. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν θα είναι τα τελευταία πριν από την απόφαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται ευρέως η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία απογοήτευσε σήμερα, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται στο 2,8% σε ετήσια βάση το Μάιο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό 2,7%.

Ο πληθωρισμός PCE αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Απρίλιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο επίσημος και δομικός πληθωρισμός θα φτάσουν στο +0,24% σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρήσει κατά ένα δέκατο στο 2,68% και 2,77%, αντίστοιχα.

Να σημειώσουμε πως ο Πέτρος Στεριώτης Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), είχε σημειώσει πως «με τις 1.500 μονάδες να εμπνέουν αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ΧΑ στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να «πάνε ταμείο» από παλιές θέσεις παραμένει.

«Με τον αμερικάνικο δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι bulls αποκτούν «επιπλέον ζωές» αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - αν μη τι άλλο - να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1.467 και 1.437 μονάδων», επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κατά 1,48% χάνοντας και τις 1.450 μονάδες, καθώς η διάσπαση των 1.467 μονάδων έφερε μεγάλο κύμα πωλήσεων και εξαέρωση. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 1,62% και ο τραπεζικός βουλιάζει κατά 2,58%.

Οι long έχασαν πολύ εύκολα τη μάχη και πλέον η αγορά αναζητεί στηρίγματα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν δεν βγουν άμεσα αγοραστές.

Η μόνη μετοχή που κρατάει στο 25αρη είναι ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,01%. Η προβληματική της ρηχής εγχώριας αγοράς αποτυπώνται ξανά στην αγορά. Όταν η αγορά πέφτει δεν υπάρχει ούτε μία μετοχή να σηκώσει ανάστημα. Βυθίζονται όλα σε χρόνο dt...!

Ισχυρό ξεπούλημα καταγράφεται σε ΜΟΗ (-3,63%), Alpha Bank (-3,42%), ΕΥΡΩΒ (-3,10%), ΕΛΠΕ (-2,08%), Intracom (-4,04%), ΟΤΟΕΛ (-2,19%), ΟΤΕ (-2,13%)

Προσπαθούν να κρατήσουν Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΜΠΕΛΑ που καταγράφουν ήπιες απώλειες.

Βαριές απώλειες 2% για ΕΘνική και 2,11% για την Πειραιώς που φτάνουν στα 8,22 και 3,671 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τεχν. Ολυμπιακή: Διαιτησία με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς – «Χαλάει» το real estate deal με Βαρδινογιάννη

Ρεύμα: Από το φθινόπωρο τα δυναμικά τιμολόγια – Αμέσως μετά οι αλλαγές στο «νυχτερινό»

Νέο πράσινο υπέρ-υπολογιστή ονόματι «Δαίδαλος» αποκτά η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider