Τρίημερο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο - Νέο sell off σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίημερο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο - Νέο sell off σε τράπεζες
Μια ακόμη κρίσιμη αξιολόγηση αναμένει η ελληνική οικονομία. Το rebalancing σε MSCI αυξάνει μεταβλητότητα και τζίρο. Στο επίκεντρο και ο πληθωρισμός

Τελ. ενημέρωση 14:00

Μια ακόμη κρίσιμη αξιολόγηση αναμένει η ελληνική οικονομία, καθώς μετά τη αναβάθμιση των προοπτικών από την S&P έρχεται σήμερα η Fitch να κάνει γνωστές τις προθέσεις της.

Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Fitch θα αναβαθμίσει και αυτή το outlook σε θετικό από σταθερό, μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι εκτιμήσεις του οίκου για ανάπτυξη, πληθωρισμό, χρέος και το σήμα που θα δώσει για το υπόλοιπο του έτους.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνονται τα μεγέθη για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των αγορών. Σημαντικό για την αγορά και το rebalancing σε MSCI με αλλαγές σταθμίσεων και εισροές σε Mytilineos μετά το placement.

Το rebalancing είχε κεντρική θέση στο τι είδαμε τις τελευταίες ημέρες καθώς έγινε front-running από Έλληνες. Η ολοκλήρωση αυτού σήμερα και μια θετική ετυμηγορία της Fitch θα αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς.

Η αγορά φόβισε χθες κυρίως της μεσαίας κλίμακας επενδυτές επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τις «γνωστές άγνωστες Κασσάνδρες» που βλέπουν καταστροφές παντού και πάντα. Το insider έχει διατυπώσει πολλάκις τη θέση πως οι μεγάλες διεθνείς αγορές και συνάμα και το ΧΑ δίνουν ευκαιρίες με σύντομες και απότομες διορθώσεις είτε ενδοσυνεδριακά είτε για λίγες ημέρες και συνεχίζουν στο μεγάλο bull market που χτίζουν. Ο «θόρυβος» και οι μικροδιορθώσεις είναι απαραίτητες για να πάρουν και άλλοι παίκτες θέση στο ράλι.

Να σημειωθεί πως τα δυνατά αποτελέσματα της ΤΕΝΕΡΓ, της Cenergy και η ικανοποιητική βάση του ΟΠΑΠ λειτουργούν ως αντίβαρο εάν και εφόσον η αγορά συνεχίζει πτωτικά και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «Το ΧΑ «θέλει να ξεχάσει» το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου το συντομότερο δυνατό, με τους πωλητές να επιβεβαιώνουν τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα «sell in May»

Σε αυτά τα πλαίσια, οι επενδεδυμένοι longs ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης που θα ξαναοδηγήσει την Αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1.500 μονάδες του ΓΔ, πάντως, να αποτελούν «σκληρό καρύδι» υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης.

Παρ’ όλα αυτά η συνολική μηνιαία μεταβολή του ΓΔ είναι οριακή και άρα δεν ήρθε «το τέλος του κόσμου» για το ΧΑ, όπως κάποιοι θέλουν ίσως να πιστέψουν. Η χρηματιστηριακή ζωή συνεχίζεται, ενώ αύριο Παρασκευή ακολουθεί η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) της ομάδας δεικτών MSCI, με το «ελληνικό ενδιαφέρον» να αφορά στις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθμισης. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την έκθεση/ετυμηγορία της Fitch, ενός από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου και της εθνικής οικονομίας.

Διεθνώς (και επειδή η στήλη μας αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στις Αγορές Ομολόγων) οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τη συνέχεια επισημαίνουμε την όχι και τόσο καλή «παράδοση» των Χρηματιστηρίων κατά τους θερινούς μήνες, όμως «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε». Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών μας καλεί σε εγρήγορση, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα διεθνή ΧΑ (υψηλή ρευστότητα, χαμηλοί δείκτες μεταβλητότητας, στόρι «τεχνητής νοημοσύνης» κλπ) εμπεριέχει υψηλά ρίσκα», όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό, νέο κύμα ρευστοποιήσεων καταγράφεται σήμερα με αιχμή τις τράπεζες. Ο ΓΔ διολισθαίνει κατά 0,55% στις 1.431,93 μονάδες με τον τζίρο στα 46 εκατ. ευρώ περίπου.

Βαρίδι για την αγορά οι μετοχές Εθνικής και Eurobank με απώλειες -1,97% και -1,47% αντίστοιχα.

Απώλειες 0,74% και για την Πειραιώς ενώ ακόμη χαμηλότερα κινείται η Alpha Bank στο -0,79% και τα 1,5625 ευρώ. Η μετοχή της Alpha υποαποδίδει σημαντικά έναντι των υπολοίπων, έχοντας μείνει φλατ φέτος έναντι 16,8% για τον ΔΤΡ.

Ράλι σημειώνει η μετοχή της Cenergy μετά τα δυνατά αποτελέσματα, στο 3,58% και τα 8,98 ευρώ, ενώ προσπαθούν να ανεβάσει ρυθμούς η Mytilineos (0,11%) στα 36,54 ευρώ, έχοντας όμως δει μέχρι και τα 36,92 ευρώ προτού πέσει ξανά κάτω.

Οριακές μεταβολές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ενώ πιέσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών βγαίνουν σε ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, Τιτάν.

Ακόμη χαμηλότερα ο ΟΤΕ και ΜΟΗ. Ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, Σαράντης, ενώ σε νέα υψηλά βρίσκεται η Optima μια ανάσα από τα 11 ευρώ. Σήμερα καταγράφει άνοδο 1,36%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έσπασαν» τα μηχανάκια της συνδρομητικής τηλεόρασης οι ελληνικές ομάδες

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε έργα, περιθώρια κέρδους και δανεισμό – Τι φέρνουν Κατασκευή, Παραχωρήσεις

Intralot: Πώς θα μπει σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ - Πού διεκδικεί νέα συμβόλαια

gazzetta
gazzetta reader insider insider