Δε φοβάται τις ξένες πιέσεις το Χρηματιστήριο - Μάχη επαναφοράς στις 1.200 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δε φοβάται τις ξένες πιέσεις το Χρηματιστήριο - Μάχη επαναφοράς στις 1.200 μονάδες
Ράλι για Aegean, Viohalco, Cenergy. Συνεχίζει ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 14:45

Πρόσκαιρα ήταν τα χαμόγελα που προκάλεσε στους επενδυτές ο κλάδος των κατασκευαστών τσιπ παγκοσμίως μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα της Nvidia (χάρη στη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης), καθώς το «American Dream» που ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους και το πρώτο χτύπημα της Fitch στην αμερικανική οικονομία, προκάλεσαν και θα συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς στις αγορές.

Το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, όπου δεν καταγράφεται κάποιο σημείο σύγκλισης και επίλυσης των διαφορών μεταξύ Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων, τη στιγμή που απέχουμε μόλις μια εβδομάδα από το να μην μπορεί το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Ακολούθησε μια ισχυρότερα επίμονη εικόνα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που οδηγεί σε μια πιο παρατεταμένη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων. Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν επίσης αρκετά αδύναμα, όπως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo από τη Γερμανία που σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα ακόμη συντονισμένο sell off ομολόγων - μετοχών, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,73%, ενώ η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,74%.

Τα αρνητικά νέα δεν έμειναν εκεί, καθώς μετά το κλείσιμο της Wall Street, η Fitch ήρθε να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ. Ενώ η βασική της υπόθεση ήταν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, ο οίκος ανέφερε ότι η κίνηση οφείλεται σε ένα αυξημένο πολιτικό χάσμα μεταξύ των Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων και αντανακλούσε σε αυξανόμενους κινδύνους ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να αθετεί ορισμένες από τις υποχρεώσεις της».

Η υποβάθμιση αυτή θα φέρει μια μεγαλύτερη νευρικότητα και κλείσιμο θέσεων στην αμερικανική αγορά, πιέσεις που θα διαχυθούν ευρύτερα τόσο στις μεγάλες αναπτυγμένες αγορές όσο και στις αναδυόμενες όπως το ΧΑ.

Το Χρηματιστήριο καλείται πλέον να ανταπεξέλθει και να χτίσει υψηλές «ζώνες άμυνας» για να αποκρούσει τα εξωτερικά «πυρά». Η υπεραπόδοση της αγοράς από τις αρχές του έτους και τα οι έξωθεν πιέσεις στρώνουν το δρόμο για μια μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών, με τους επενδυτές να αναζητούν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε ένα ευρύτερο «pullback». Η συνέχεια που δίνεται ως προς την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, η καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, η απόσταση βολής που απέχει από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων των εισηγμένων αποτελούν ισχυρά «χαρτιά» για τους long, που εύκολα μπορούν να «καούν» σε μια ενδεχόμενη πυροδότηση ενός διεθνούς sell off.

Να σημειωθεί πως από σήμερα ο βαρύς τίτλος της Coca Cola διαπραγματεύεται χαμηλότερα εξαιτίας της αποκοπής μερίσματος 0,78 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας μεγαλύτερο εύρος κινήσεων για τους short στο να κάνουν παιχνίδι και να πιέσουν προς χαμηλότερα επίπεδα την αγορά. Ωστόσο, παρά τις αρχικές πιέσεις οι αγοραστές πήραν ξανά τα ηνία, βρίσκοντας ενδιαφέροντας σημεία εισόδου σε τίτλους που διόρθωσαν χθες.

Έτσι, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,75% στις 1.200,79 μονάδες με τον τζίρο στα 62,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,48% στις 2.928 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,69% στις 965,12 μονάδες.

Την πρώτη κατά 4,03% της ΕΕΕ λόγω του μερίσματος, υπερκαλύπτει το ράλι του 6,82% της Aegean, το +6,34% της Viohalco, το 2,11% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 4,96% της Cenergy.

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες όπως και η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανάπτυξη «εισιτήριο» για την αύξηση δαπανών - Τι σημαίνει ο νέος κανόνας του 2,6% για την Ελλάδα

Κοινωνική κατοικία: Ξεκινά το νέο project ανακαινίσεων αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου - Πού θα παραχωρηθούν

Εξοχικές Κατοικίες: Πού αγοράζουν οι ξένοι στην Ελλάδα το 2023 – Με +4% οι τιμές, πώς επηρεάζει η golden visa

gazzetta
gazzetta reader insider insider