Wall Street: Επιμένουν στο «κόκκινο» και τον Σεπτέμβριο οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιμένουν στο «κόκκινο» και τον Σεπτέμβριο οι δείκτες
Στο αρνητικό κλίμα συμβάλει και το ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Τελευταία ενημέρωση 17:38

«Ρότα» συνέχισης των απωλειών βάζει και την Πέμπτη η Wall Street, καθώς το αμερικάνικο χρηματιστήριο ακόμη κυριαρχείται από την ανησυχία που προκαλεί η κατάσταση της οικονομίας και το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων επιτοκίων από την Fed.

Οι επενδυτές δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη δυναμική για να αφήσουν πίσω τους τον Αύγουστο, που έκλεισε με απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες, διαγράφοντας ένα πολυήμερο πτωτικό σερί, ενώ οι Dow, S&P και Nasdaq βρίσκονται άπαντες καθοδόν προς την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας με απώλειες περί τα 2% έκαστος.

Αναλυτικά, για τον Αύγουστο, ο Dow έκλεισε τον μήνα με πτώση περίπου 4,1%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 4,2% και 4,6%, αντίστοιχα.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλει και το ράλι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 2ετούς να αυξάνεται στο 3,516%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, κάποια στιγμή την Πέμπτη.

Έτσι, την Πέμπτη ο Dow Jones χάνει 0,58% στις 31.327 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,82% στις 3.922 μονάδες, και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,37% στις 11.654 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο ανήλθαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ένας βασικός δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την ανεργία. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 232.000, σε χαμηλό εννέα εβδομάδων, κάτι που δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι η επιβράδυνση της οικονομίας προκαλεί εκτεταμένες απολύσεις. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 το επταήμερο που έληξε στις 27 Αυγούστου από τις αναθεωρημένες 237.000 (αρχικά 242.000) την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 245.000 συνολικά.

Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο αναθεωρημένο 4,1% το β’ τρίμηνο, λιγότερο από την αρχική εκτίμηση για πτώση 4,6%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% το β’ τρίμηνο, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Σταθερός στο 52,8% παρέμεινε τον Αύγουστο ο δείκτης του ISM για την αμερικανική μεταποίηση, έχοντας πέσει σε χαμηλό 25 μηνών τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο 51,8%.

Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 1,78 τρισ. δολαρίων. Η πτώση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Επιχειρηματικά νέα

«Βουτιά» καταγράφει η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia η οποία σημειώνει ευρείες απώλειες άνω του 5%, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν, να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Συνεχίστηκε και την Τετάρτη το σερί της πτώσης - Μήνας απωλειών ο Αύγουστος

ΗΠΑ: Σε χαμηλό από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - «Έπεσε» η παραγωγικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider